První, co cestou z tramvaje do Nemocnice Na Bulovce vidíte, je obrovský nápis „Objednávky pohřbů“. Další nabídka posledního rozloučení vás čeká po pár desítkách kroků. A za chvíli ještě jedna. Pak vstoupíte do areálu zdravotnického zařízení.

„Považujeme to za poněkud neetické a deprimující pro návštěvníky přicházející do nemocnice. A máme taky od nich i tento negativní ohlas. Poměrně pravidelně se objevují dopisy, e-maily i telefonáty, že jim připadá nevhodné, když jdou do nemocnice, aby je venkovní reklama obtěžovala informací, že ještě předtím, než do zdravotnického zařízení přijdou, si mohou objednat pohřební službu,“ řekl v pořadu Blesk.cz Selfie z Prahy mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek.

On sám si uvědomuje, že jen tak zakázat provozovatelům pohřební služby činnost v okolí nemocnic je nemožné. Podle něj se ale dá bojovat alespoň proti reklamním poutačům, které lidi obtěžují nejvíc.

Například dvě inzertní tabulky visí na sloupu. „Ten patří firmě, kterou vlastní hlavní město Praha. Určitě je možné, aby tuto smlouvu v zájmu etiky inzerentovi vypověděli. To se zatím nestalo, přestože jsme na magistrát dopis s touto žádostí několikrát psali,“ uvedl Šalek.

Magistrát ale tvrdí, že žádný takový dopis nemůže najít. „V současné době, jako orgán dozoru nad dodržováním zákona o regulaci reklamy, ale řešíme podnět občana na reklamu firmy, která nabízí pohřby u vjezdu do Nemocnice Na Bulovce. Provedli jsme místní šetření, pořídili fotodokumentaci a odbor živnostenský a občanskosprávní požádal o vysvětlení dotčené pohřební ústavy,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Pomohlo by ochranné pásmo

Podle mluvčího Bulovky Šalka by bylo nejlepší, kdyby vznikl zákon, který by vytvořil ochranné pásmo kolem zdravotnických zařízení, kde by nesměly být vidět cedule inzerující pohřební služby.

„Už teď podle stávajícího zákona platí, že reklama na pohřební služby je zakázána v areálu nemocnice. Vně ale bohužel nikoliv,“ dodal.

Podle ministerstva pro místní rozvoj by tento problém měly řešit obce. „Bude-li to odborná veřejnost vnímat jako naléhavý problém, uvítali bychom vhodné řešení v působnosti obcí. Bylo by třeba zvážit potřebu a způsob řešení finančních náhrad provozovatelům stávajících zařízení, respektive náhrad majitelům pozemků, za prokazatelnou majetkovou újmu způsobenou omezením jejich práv,“ sdělil Vilém Frček z odboru komunikace ministerstva.

„Pokud by například Nemocnice Na Bulovce z etických důvodů uvítala takovou regulaci, nechť vstoupí v jednání se zástupci samosprávy,“ dodal Frček.

V pořadu Selfie z Prahy se podívejte, jak cesta k nemocnici lemovaná pohřebními ústavy vypadá. Uvidíte také rozhovor s řidičkou tramvaje, která přiznala, proč dobíhajícím cestujícím zavře dveře před nosem a ujede:

Video
Video se připravuje ...

Tramvajačka přiznala, proč zavírá dveře před nosem! A v paneláku chovají 25 krokodýlů. Matěj Smlsal, David Vaníček

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!