Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Merkelová na Maltě: Řešte krizi EU, ne Trumpa. Sobotka radí nehysterčit

Autor: pet/čtk - 
3. února 2017
11:15

Evropská unie musí sama hledat svou roli ve světě a neměla by se soustředit na to, co zaznívá od nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Při příjezdu na summit EU na Maltě to v pátek řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Rakouský kancléř Christian Kern podotkl, že nástup Trumpa může posloužit i k posílení a sjednocení Unie. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by Evropa neměla reagovat na novou americkou administrativu hystericky.

„V popředí našeho zájmu stojí jednání o Evropě, ne to, abychom se zabývali jinými částmi světa,“ řekla Merkelová na dotaz, co pro EU znamená příchod Trumpa do Bílého domu. Budoucnost EU je podle ní důležitější než rétorika, která zaznívá z USA po nástupu nové administrativy.

„I navzdory možná některým kontroverzním výrokům amerického prezidenta jsou (USA) pro Evropu důležitý obchodní partner a jsou také pro Evropu strategický bezpečnostní spojenec,“ poznamenal při příjezdu na summit český premiér. Partnerství Spojených států a Evropy by podle něj nemělo být rozebíráno na základě krátkých vzkazů nového prezidenta na Twitteru.

„Bude potřeba, až se nová americká administrativa usadí, aby začal běžet normální pragmatický dialog,“ myslí si Sobotka. EU a USA podle něj musí stejně jako v minulosti hledat společné zájmy například v obchodu, při řešení ohnisek nestability, migrace či při likvidaci teroristické hrozby.

„Může to být katalyzátor pro silnější Evropu, pro více sjednocenou Evropu,“ řekl rakouský kancléř Kern o dopadech Trumpova zvolení. Obecně nechtěl mluvit o novém americkém prezidentovi jako o hrozbě pro EU, některé aspekty jeho politiky však podle Kerna vyvolávají „jisté obavy“.

Také francouzský prezident Francois Hollande upozornil na Trumpův nejasný přístup k evropským spojencům. „Kdo ví, co vlastně chce americký prezident ohledně NATO, podotkl. Hollande prý chápe, že se evropské země snaží rozvíjet své dvoustranné vztahy s Washingtonem, evropský přístup vůči USA ale podle něj musí být definován společně.

„S Trumpem komunikujeme po Twitteru

Podle předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera po Trumpově nástupu je ve Spojených státech menší míra porozumění pro EU. „Mám dojem, že nová (americká) administrativa nezná Evropu do detailů, ale v Evropě mají detaily význam,“ řekl Juncker při příjezdu na summit.

Podle Sobotky z některých výroků evropských politiků vyplývá, že v současnosti neběží intenzivnější komunikace s USA. Obvykle velmi otevřená litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová to při příchodu komentovala slovy, že ke vzkazům nyní slouží právě jen Twitter.

Budu během našeho jednání apelovat, abychom s Američany intenzivněji komunikovali a pokusili se pochopit, v čem se po nástupu Trumpa bude americká politika lišit, v čem zůstane stejná. Je potřeba hledat elementární shodu a spolupráci. Navzdory všem problémům, nedorozuměním, výkřikům. Je potřeba udržet pragmatickou komunikaci a spolupráci,“ dodal Sobotka.

 

hejhej ( 3. února 2017 15:31 )

Sobotka radí - tak to mě pobavilo

HajkovaVlasta ( 3. února 2017 11:36 )

A kdo ještě kromě tebe tu krizi vyvolal?

Zobrazit celou diskusi