Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Panika v Paříži: V muzeu Louvre se střílelo! Útočník křičel Alláhu akbar

Autor: shp, vei - 
3. února 2017
10:36

V Paříži, nad kterou stále visí hrozba teroristického útoku, je opět pořádně dusno. Policejní těžkooděnci evakuovali slavné muzeum Louvre. Civilisté byli ve velkém nebezpečí. V muzeu totiž napadl neznámý muž s podezřelými kufříky dva z hlídkujících vojáků. Jeden z nich pak zahájil palbu. Útočník křičel Alláhu akbar. Podle předběžnéh vyšetřování byl z Egypta a do Fancie přiletěl před týdnem z Dubaje. 

Muž měl podle všeho u sebe velmi podezřelý kufřík. Odmítl se podrobit kontrole a napadl vojáky nožem. Jeden z nich pak po muži vystřelil a zranil ho. „Jde o vážný bezpečnostní incident,“ prohlásili policisté. „Incident nese jasné známky teroristického útoku,“ řekl francouzský premiér Bernard Cazeneuve a stejného názoru je také prezident Francois Hollande. 

Nesl kufřík a byl mu odepřen vstup,“ řekl policejní zdroj na místě činu. „Muž okamžitě vytáhl nůž a zaútočil. V tom okamžiku voják použil zbraň, aby zneškodnil muže, který skončil se zraněními. Oblast pak byla evakuována,“ dodal.

Postřelený muž skončil v nemocnici a pokud se zotaví, bude podroben výslechu. Jeho stav je ale vážný a bojuje o život. Jeden z vojáků má lehčí zranění. Policie později upřesnila, že podezřelý muž měl u sebe dvě zavazadla.Jejich obsah zkoumali pyrotechnici, ale nenašli žádné výbušniny. Podle pařížského generálního prokurátora Françoise Molinse nebyly přímo u něho nalezeny ani žádné doklady, jen mobilní telefon. Ten dovedl vyšetřovatele k zjištění, že si pronajal byt v pařížském osmém obvodu nedaleko třídy Champs-Elysées, kde byl nalezen jeho pas.

Podezřelý přiletěl do Francie před týdnem

Policie zjistila, že jde o 29letého Egypťana s trvalým pobytem v Spojených arabských emirátech, který loni v říjnu požádal o měsíční turistické vízum ve Francii. Nakonec ho obdržel pro období od 20. ledna do 20. února. Do Paříže přiletěl z Dubaje 26. ledna. Egyptská policie informovala, že pachatelem je Abdalláh Ridá Rifáí Hamamí, narozený severovýchodně od metropole Káhiry.

Podle Molinse se útočník u kontrolního stanoviště u muzea objevil v černém tričku s potiskem znázorňujícím lebku a dvěma mačetami dlouhými 40 centimetrů. Jednoho z vojáků trefil sečnou zbraní do hlavy. Pak se vrhl na druhého, který upadl, ale stihl na pachatele vystřelit a trefit ho do břicha. To ale útočníka nezastavilo a tak voják vystřelil ještě třikrát. To už pachatel upadl na zem s těžkým zraněním.

Policie poté evakuovala celé nádvoří muzea, které patří k hlavním atrakcím metropole. Louvre, který navštíví ročně na sedm milionů lidí, byl dočasně uzavřen, ale okolí je již zpřístupněno. Celé muzeum bude podle ministra kultury otevřeno v sobotu.

Prezident ocenil vojáky, kteří u Louvru zasahovali. „Tato operace nepochybně zabránila útoku, o jehož teroristické povaze není pochyb,“ řekl Hollande novinářům během summitu EU na Maltě. Situace v muzeu je podle něj pod kontrolou, nicméně existence podobných hrozeb pro Francii trvá.

Incident, při němž voják podle policie v pátek 10:00 vystřelil pětkrát a zasáhl podezřelého do břicha, ministerstvo vnitra označilo za vážnou událost. K motivům se francouzské úřady, v jejichž zemi džihádisté od začátku roku 2015 v sérii útoků povraždili více než 230 lidí, zatím nevyjádřily. Policie zatkla i druhou osobu, která se chovala podezřele, ale její spojení s útočníkem není zřejmé, řekl Cadot.

Střelba u jednoho nejnavštěvovanějších muzeí vyvolala obavy, ale ne paniku přítomných. „Viděli jsme, jak klienti běží, a hned jsme věděli, že se děje něco vážného. Také jsme vyběhli ven. Vzhledem k tomu, co všechno se děje, jsme se obávali o život," uvedla zaměstnankyně restaurace muzea. „Vše proběhlo v klidu. Pokyn k přemístění oznámily tlampače rozmístěné v muzeu, stačilo se řídit pokyny," řekl návštěvník Paul Lecher.

Rychlost, s jakou se Paříž po útoku vrátila k normálnímu životu, podle agentury Reuters ukázala, že metropole se nechtěně, ale stoicky musela naučit žít s extremistickou hrozbou. „Během několika hodin se rozhlasové stanice vrátily ke zprávám o bouřích, které sužují západní pobřeží, a dopravě v době školních prázdnin," uvedla britská agentura.

Ve Francii stále platí výjimečný stav vyhlášený po krvavých atentátech, při kterých v listopadu 2015 v Paříži islamisté zabili 130 osob. Jen v Paříži pomáhá policistům na ulicích kolem 3500 vojáků.

 

 

agfor ( 3. února 2017 18:34 )

Francouzi můžou za to poděkovat Hollandemu. je to Merkelice v kalhotách.

hanka666 ( 3. února 2017 14:40 )

Hunt - jdi si umýt šulína, máš tam 14 dní nemytého sejra, kriple.

hanka666 ( 3. února 2017 14:38 )

Ty jdi blejt za Schapirem. No jo, ale on tě nevzal chudáčku, on tě tu nechal a ještě k tomu bez dolárků.

Hunt ( 3. února 2017 13:21 )

hanka666:Faktický debil jsi ty,ale kdo jsou ti "naši vrazi"?A pokud to jde,tak jmenovat konkrétně-kuundo zakrvácená!

Hunt ( 3. února 2017 13:17 )

carmin:Hele ty nulo,jak je to s blahobytem v kapitalistické Kanadě.To jsi zase díky své vypatlanosti vyblil hovadinu,aniž jsi chtěl.No nečum srabe,je to pravda!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání