Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Doba zabijaček: 4 tipy, které byste měli znát,než vyrazíte za ovarem!

/
  • Doba zabijaček je opět tady.
    Doba zabijaček je opět tady. (archiv Blesk)
    3. února 2017 ● 09:31

    Nastává čas zabijaček a masopustů. Na jitrničky, jelítka, ovárky, prdelačku a další dobroty se sbíhají sliny snad každému – vyjma vegetariánů. Připravili jsme malý průvodce českou zabíjačkou.

  • 1.

    Společenská událost

    Tradičním svátkem na každé vesnici byla v minulosti zabijačka. V dobách bez lednic a mrazáků se dělaly zabijačky z těchto praktických důvodů právě v chladnějších měsících roku. Tato tradice se zachovala až dodnes. Nejednalo se totiž pouze o porážku prasete a zpracování masa, ale hlavně o důležitou společenskou událost, při které se scházela celá rodina i sousedé.

    Doba zabijaček je opět tady.
    Autor: Archiv Blesku

  • 2.

    Práce pro každého

    Každý měl nějaký úkol a zodpovědnost. Muselo se nachystat nádobí, hrnce a nabroušené nože. Tetičky napekly housky a neslazené buchty. Namlelo se koření, oloupala zelenina a navařily kroupy na jelita. Začínalo se již za rozbřesku, kdy přicházel řezník. Po porážce prasete následovalo vykrvení, očištění, porcování masa a zpracování vnitřností. Tradičně se pak zužitkovalo celé prase, aby nic nepřišlo na zmar.

    Doba zabijaček je opět tady.
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Od hlavy až po kopýtka

    Zabijačkových pochoutek je celá řada. „Prase se zpracovává od hlavy k patě, takže namátkou můžeme vyjmenovat např. prasečí mozeček s vejci, zabijačkovou polévku z krve tzv. prdelačku, jitrnice z jater a masa plněné do střívek, či klasický ovar z jazyka a kolene,“ vyjmenovává Jiří Kulda ze Zeman maso-uzeniny. Každá lokalita měla a stále má trošku odlišné recepty a tak se v různých koutech země můžeme těšit odlišným chutím.1182440:full:true:true

  • 4.

    Zabíjačkové dobroty

    * Jitrnice, jaternice – jejich základem jsou játra, maso, bílé pečivo a koření.

    * Jelita – jsou charakteristické tmavou barvou díky krvi, která se společně s namočenými kroupami přidá k základu podobnému jitrnicím.

    * Ovar – je směs uvařeného masa, která se tradičně jí s čerstvě nastrouhaným křenem. Obvykle to bývá maso z hlavy, koleno, a jazyk.

    * Tlačenka masová nebo krvavá – jejím základem jsou vyvařené nožičky a kůže, díky kterým se vytvoří rosolovitá hmota, spojující kousky masa. Do krvavé tlačenky se navíc přidává krev.

    * Prdelačka, zabijačková nebo černá polévka – jedná se o vývar z ovarového masa, do kterého se přidá krev, kroupy a koření

    Doba zabijaček je opět tady.
    Autor: Zeman maso-uzeniny, archiv

Dnešní horoskopy