Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Facebook vydělal za čtvrt roku 90 miliard. Zlaté časy má díky iPhonu i Apple

Autor: pet/čtk - 
2. února 2017
08:50

Sociální síti Facebook vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí zisk na 3,57 miliardy dolarů (89,6 miliardy Kč) z předloňských srovnatelných 1,56 miliardy dolarů. Příjmy stouply o 50,8 procenta. Facebook těží hlavně ze své snahy o větší průnik do oblasti mobilních přístrojů a videa. Vyplývá to ze zprávy, kterou ve středu společnost zveřejnila. Obdobně je na tom i Apple, který obnovil prodej chytrých telefonů iPhone, jejichž odbyt předtím klesal. Výsledky překonaly odhad analytiků.

Zisk na akcii činil 1,41 dolaru a překonal odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk jen 1,31 dolaru na akcii. Příjmy stouply na 8,81 miliardy dolarů, analytici čekali jejich růst pouze na 8,51 miliardy dolarů. Z toho příjmy z reklamy činily 8,63 miliardy dolarů, což bylo rovněž více, než čekali analytici. Příjmy z mobilní reklamy se na celkových reklamních příjmech podílely 84 procenty.

Facebook už používají téměř dvě miliardy lidí

Počet aktivních měsíčních uživatelů na konci čtvrtletí činil 1,86 miliardy. Meziročně se zvýšil o 17 procent. Zhruba 90 procent uživatelů Facebooku se připojuje prostřednictvím mobilních přístrojů.

Silné výsledky rozptýlily určité obavy poté, co firma v listopadu varovala, že růst reklamy pravděpodobně „významně“ zpomalí kvůli limitům spojeným s reklamou, tedy omezenému počtu reklam, které může Facebook ukázat každému uživateli. Facebooku tak pomáhá i vysoký růst počtu uživatelů.

EU se chce zaměřit na komunikační aplikace. EU se chce zaměřit na komunikační aplikace. | ČTK

Kromě hlavní sociální sítě, která má největší podíl na celkových příjmech, mají obrovskou klientskou základnu také aplikace pro sdílení fotografií Instagram a služba pro zasílání zpráv Whatsapp.

Lidé kupují drahé iPhony

Přední americká technologická společnost Apple obnovila v prvním finančním čtvrtletí růst prodeje chytrých telefonů iPhone, jejichž odbyt předtím tři čtvrtletí klesal. Prodej iPhonů i finanční výsledky, které v úterý firma zveřejnila, překonaly odhady analytiků. Čtvrtletí do konce prosince bylo první, v němž společnost prodávala telefony nové verze iPhone 7, od níž si slibuje obnovení růstu tržeb.

Apple prodal za čtvrtletí 78,29 milionu iPhonů proti 74,78 milionu ve stejném období předešlého roku. Analytici podle výzkumné firmy FactSet Street Account odhadovali odbyt v průměru na 77,42 milionu kusů. Odbyty tabletů iPad se ale dál propadly o tři miliony na 13,1 milionu kusů.

Tržby, na nichž se prodej iPhonů podílí téměř 70 procenty, se zvýšily o 3,3 procenta na 78,4 miliardy USD, což bylo mírně nad očekáváním trhu. Čistý zisk nejhodnotnějšího veřejně obchodovaného podniku světa se snížil meziročně o tři procenta na 17,9 miliardy dolarů (448 miliard Kč), zisk v přepočtu na akcii ale předčil odhady. Akcie Applu po zprávě vzrostly o 2,6 procenta, uvedla agentura Reuters.

Foto: 

V Číně se prodej nedaří

Tržby firmy v Číně, která měla být budoucím hlavním motorem růstu firemních výnosů, ale znovu klesly. Výnosy firmy na čínském trhu se meziročně snížily o 12 procent na 16,2 miliardy dolarů.

V celém finančním roce do loňského září zaznamenaly tržby společnosti první pokles od roku 2001. Vedlo to k tomu, že šéf společnosti Tima Cooka a další nejvyšší manažeři firmy dostali za loňský rok podstatně nižší odměny.

Není zatím jasné, zda nynější verze iPhonu překoná trend oslabování světové poptávky po chytrých telefonech. Analytici tomu příliš nevěří a už se zaměřují na příští verzi, kterou má firma uvést na trh u příležitosti desátého výročí vzniku této značky.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi