Tentokrát Iva poctu přijala. „Měla jsem zrovna dobrou náladu a po té zprávě se mi ještě zlepšila,“ žertovala herečka. Na snahy nějak změřit herectví se ale stále dívá značně skepticky. 

„Pokud tu snahu provází schopnost být objektivní, je to možná snaha poctivá, ale stále naivní,“ tvrdí herečka. „Běžce na tratích rozsoudí stopky, tenisté mají jasné bodování, žáčky na prvním stupni může odlišit počet hrubek v diktátu. Herecký projev je ale nezměřitelný a vytváření role dobrým hercem nemá konec,“ upozornila Iva. 

O roli Božské Sarah, která ji opět dostala do nominací, hovoří jako o stálém namáhavém pochodu do kopce. „Někdy jsem celá podrápaná a unavená, ale nevadí mi ani lijáky, ani nesnesitelný žár slunce. A hlavně – nijak si nepřeju, abych už měla ten výstup za sebou! Je krásné neustále v té roli jít a pátrat,“ přiznala herečka.

Momentálně se věnuje své první divadelní režii, po níž už dlouho toužila. Studuje s dcerou Sabinou a Bárou Munzarovou hru Tennesee Williamse Báječná neděle v parku Creve Coeur. „Obě herečky mě respektují, jsou úžasné,“ říká k tomu Iva.

Vedle Janžurové jsou v nominacích Milan Kňažko, Pepa Vojtek, Vojta Dyk, Hana Holišová a Ivana Korolová.

Cina bude moderovat

Po deseti letech nebude přímý přenos (25. března na ČT1) moderovat Antonín Procházka (63), ale Taťjana Medvecká (63) s vítězem druhé Tváře Janem Cinou (28). Režie se po Ondřeji Kepkovi (47) ujme Ivan Pokorný (64). A plakát, který 24 let chystal Adolf Born (†85), letos připravil Jiří Suchý (85).

Fotogalerie
74 fotografií