Jihomoravský policejní šéf Leoš Tržil se navíc obává, že konkurovat při náborech městské policii a Armádě ČR bude prakticky nemožné. „Aktuálně nám schází 61 lidí a obsadit volná místa je těžké. Nástupní plat u policie je totiž 17 600 korun. Policista se přitom při nástupu do služby zavazuje, že v případě nutnosti položí i svůj život. Pro mnoho mladých to proto není příliš lákavé,“ vysvětlil Tržil.

Podle Tržila je potřeba nástupní platy upravit tak, aby dokázaly alespoň konkurovat jiným ozbrojeným jednotkám. „Brněnští strážníci mají nástupní plat přibližně stejný, ale dostávají padesátitisícový náborový příspěvek. To je velká výhoda,“ uvědomuje si ředitel Jihomoravské policie.

Armáda České republiky pak nabízí vojákům podmínky, které jsou úplně někde jinde. Už po kurzu základní přípravy získávají nováčci minimálně hodnost svobodníka. Za to dostanou plat 21 110 korun, k tomu příspěvek na bydlení ve výši tři tisíce korun a stabilizační příspěvek sedm tisíc korun, celkově tedy 31 110 korun.

Podle jihomoravských policejních statistik došlo loni k poklesu kriminality z předloňských 23 828 na 21 599 případů. Jedinou výjimkou bylo Hodonínsko, kde počet skutků stoupl kvůli časté kriminalitě Slováků. Všech třináct vražd a pokusů o ně policisté vyšetřili. Výrazně klesl i počet usmrcených na silnicích, a to z 87 v roce 2015 na 49 v roce 2016.