Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Politickým náměstkem Stropnického je Koštoval. Hamáček: „Manažerské pochybení“

Autor: ČTK, deb - 
1. února 2017
15:52

Politickým náměstkem ministra obrany Martina Stropnického (ANO) se stal dosavadní náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Daniel Koštoval. Na jeho místo ministerstvo ve výběrovém řízení hledá náhradu. Dočasně byl vedením sekce pověřen ekonomický náměstek Pavel Beran. ČTK to ve středu sdělilo tiskové oddělení ministerstva obrany. Na informaci upozornily Lidovky.cz. Na ministerstvu obrany dosud ani jeden ze dvou možných postů politického náměstka obsazen nebyl. Někteří poslanci změnu ve vedení obrany kritizují.

„Naším cílem je efektivní řízení akvizičního systému, které povede k co nejlepšímu čerpání přiděleného rozpočtu. Úkolem politického náměstka proto bude řízení strategických modernizačních projektů, které v letošním roce vrcholí,“ uvedl ke změně Stropnický.

Podle tiskového oddělení letos předpokládá ministerstvo obrany uzavření smluv nebo finalizaci významných zbrojních zakázek za 26 miliard korun. Za pomalé uzavírání modernizačních projektů je v posledních měsících ministerstvo terčem kritiky. Někteří poslanci ze sněmovního výboru pro obranu vinu přisuzují i Koštovalovi, který za akvizice zodpovídá. Kritizují i středeční změnu v čele resortu.

Média v posledních týdnech o Koštovalovi spekulovala jako o jednom z favoritů na místo ministra obrany, pokud by se Stropnický rozhodl kandidovat na prezidenta, a z čela ministerstva by proto ještě před sněmovními volbami odešel.

Je Koštoval manažerské pochybení?

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který byl stínovým ministrem obrany, odůvodnění Koštovalova odchodu označil za nedostatečné. „Personální rošády na postu náměstka pro akvizice nelze vnímat jinak než vážné manažerské pochybení,“ uvedl s tím, že do čela sekce pro akvizice Stropnický středou ustanovil už čtvrtého úředníka.

Stav úseku akvizic na ministerstvu obrany zkritizovala i opoziční poslankyně Jana Černochová (ODS). „Přestože ministr Stropnický neustále proklamuje, že zlepší akviziční proces a modernizuje armádu, realita je diametrálně odlišná,“ uvedla. Odchod Koštovala z místa náměstka pro akvizice je podle ní důsledkem „neutěšeného stavu na ministerstvu obrany“.

Koaliční poslanec a člen výboru pro obranu Antonín Seďa (ČSSD) výměnu přivítal, Koštoval se podle něj v oblasti akvizic neosvědčil. Další z členů výboru pro obranu Ivan Gabal (KDU-ČSL) ke změně uvedl, že Koštoval dělal maximum „mezi nerozhodným ministrem a alibistickým generálním štábem“.

Koštoval už v pozici prvního náměstka na obraně působil od roku 2013 za ministrování Vlastimila Picka. Na ministerstvo přišel z Černínského paláce, kde vedl sekci mimoevropských zemí, působil také na českých velvyslanectvích v Moskvě a Washingtonu. Zabýval se otázkami energetické bezpečnosti.

krupan10 ( 2. února 2017 09:55 )

jak může dělat ministra obrany tento havloidní šmírák s modrou knížkou. To mě hlava nebere

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa