Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Žena z Nigérie letěla porodit čtyřčata do zahraničí: Teď nemá na zaplacení horentní sumy nemocnici, nijak ji to ale netrápí

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: aba - 
1. února 2017
22:27

Dokument anglické stanice BBC2 odkrývá různé nemocniční případy. Jedním z nich je i příběh Priscilly (43), ženy původem z Nigérie, která je takzvanou „zdravotní turistkou“ a porod svých čtyřčat naplánovala v jiné zemi. Na zaplacení nemocničních výdajů ale nemá.

Priscilla podstoupila umělé oplodnění, protože kvůli svému věku nemohla otěhotnět přirozenou cestou. To vyústilo v těhotenství, při kterém čekala hned čtyřčata. Na klinice v Nigérii ji ale varovali, že tamní porodnice nemají dostatečné vybavení, aby takový porod proběhl bezpečně, a tak se Priscilla rozhodla letět do USA, kde žije část její rodiny.

Z tamního chicagského letiště ji ale obratem poslali zpátky. Měla sice platné vízum, ale chyběly dokumenty z nemocnice o tom, že má dostatek peněz na zaplacení. Při zpátečním letu letěla přes Londýn a krátce po přistání na místním letišti Heathrow byla s kontrakcemi převezena do porodnice, kde se jí dva měsíce před termínem narodila čtyřčata.

Jedno z dětí zemřelo hned, jedno o několik dní později. Dvě přežívající děti jsou v inkubátoru na jednotce intenzivní péče. Cena péče o jedno takové dítě je zhruba 630 tisíc korun denně. S náklady na porod a ostatními výdaji, které budou potřeba, než budou děti schopny opustit nemocnici, naroste dluh vůči nemocnici na závratných bezmála 16 milionů korun.

Priscilla na zaplacení ale nemá. „Všichni mluví o penězích, ale za peníze si život nekoupíte. Moje děti jsou k nezaplacení,“ říká. „Neměla jsem v plánu porodit tady, prostě se to stalo, chtěla jsem do Ameriky. Ale i kdybych pracovala celý zbytek života, tolik peněz nevydělám,“ komentuje svůj dluh. Její manžel nemá vízum ani peníze, aby za ní přiletěl a tak Priscilla prozatím žije v hostelu, který provozuje charitativní organizace.

Zdravotní turistika je v Británii velký problém. V letech 2015 a 2016 bylo ošetřeno 13 000 zahraničních pacientů, včetně více než tří tisíc těhotných žen, které v Británii porodily.  A právě tyto ženy jsou zodpovědné za největší část dluhů, protože velká část z nich pochází právě z Nigérie a na zaplacení účtu jednoduše nemají. 

hejhej ( 2. února 2017 11:39 )

Typická jejich mentalita. Memám peníze, ale něco chci, ať platí a starají se jiní.

tgbg ( 2. února 2017 10:27 )

Nechápu, proč neletěla porodit do Ruska!!!!Tam je všechno úplně nejlepší!!!

bandour ( 2. února 2017 10:03 )

nač ty opičky vozit zpět, když stejně za pár let potáhnou tyto sarančata zpět

jtabp ( 2. února 2017 10:01 )

Ty počty jsou geniální, péče o jedno dítě za den 640 tisíc a celkem naroste částka na 16 milionů, ty děti jsou teda šikulky když budou schopni po 12 dnech přežít mimo inkubátor.

pavelkopeckyjezmrd ( 2. února 2017 01:17 )

 Zbylý parchanty zadusit a vyřízeno.

Zobrazit celou diskusi