Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Čeští důchodci dohánějí v cestování ty německé. Za dovolenou utratí 16 tisíc

Čeští senioři jezdí častěji k moři. Za dovolenou utratí v průměru 16 tisíc korun, cestovkám zůstávají věrni.
Čeští senioři jezdí častěji k moři. Za dovolenou utratí v průměru 16 tisíc korun, cestovkám zůstávají věrni.  (Autor: Profimedia)
Autor: zst - 
1. února 2017
14:00

Senioři v Česku konečně začínají ve větší míře cestovat, podobně jako jejich vrstevníci z Německa a Británie. Dnes už za dovolenou utratí dokonce více než průměrný turista, kolem 16 tisíc korun. Píše o tom deník středeční Právo.

„To naši důchodci nemají ani na Šumavu,“ říkávalo se v souvislosti s drahými dovolenými především německých důchodců. Jenže to už není pravda. Čeští senioři vyrážejí čím dál častěji na dovolené a utrácí za ně dokonce více, než běžný turista.

„V podmínkách českého trhu představuje podle Eurostatu podíl turistů nad 65 let 24 procent na všech přenocováních. To je nejvyšší číslo po Francii a Kypru,“ řekla Právu Tereza Picková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (ACČKA).

„Český turista utratí za zahraniční dovolenou u cestovní kanceláře v průměru 13 700 korun. Senior za nákup zahraniční dovolené utratí až o 2500 korun víc než průměrný turista,“ dodala Picková. O něčem jiném už jsou ale částky, které utratí během pobytu.

Dražší zájezd a pak „škudlení“ na místě

„U cestovní kanceláře si senioři kupují kompletní zájezd včetně ubytování v kvalitnějších hotelích - většinou čtyřhvězdičkových - dopravy, stravy, služeb delegáta a transferu z letiště do hotelu a zpět. V dovolenkové destinaci už ale podle Eurostatu nejsou ochotni ve větší míře utrácet,“ popsala chování českých důchodců ředitelka asociace. Průměrně v místě dovolené utratí jen jen necelé čtyři stovky korun na osobu na den.

„To ani nelze srovnávat například s útratami turistů z Lucemburska, kteří dají denně i 120 eur (3240 korun), nebo Rakušany. Ti na dovolené vydají každý den z peněženky průměrně 107 eur (2890 korun),“ doplnila Picková.

Vzhledem k tomu, že mladí cestovatelé a rodiny si často vystačí bez cestovky, stávají se důchodci pro kanceláře hlavní cílovou skupinou. Senioři navíc zůstávají v případě spokojenosti cestovce věrni. „Pro mnoho klientů v důchodu není ani problém vyrazit na dovolenou mimo hlavní sezónu,“ zakončila ředitelka ACČKA.

Její slova potvrdil také mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. „Zájem o zájezdy k moři mezi seniory v poslední době určitě roste. Je to dané hlavně tím, že starších lidí obecně přibývá a stále víc je také seniorů, kteří tráví dobu v penzi aktivně. Pro seniory přímo vybíráme hotely, které vyhovují jejich požadavkům. Důležitým kritériem je také cena,“ řekl deníku a potvrdil, že senioři často vyrážejí do letovisek mimo hlavní sezónu, kdy není u moře takové teplo.

Za zájmem seniorů o dovolené stojí původně Evropská unie, která se rozhodla cestování lidí v důchodovém věku podpořit. Dotace a fondy se pak přelily k vládám jednotlivých členských zemí. Ty ale v současné době končí, výhodné balíčky pro seniory by ale měly zůstat. Podle asociace se cestovky bez důchodců dnes už neobejdou.

Zobrazit celou diskusi