Psilocybin nemá žádný návykový potenciál,“ prozradil Tylš na začátku, když ukazoval tabulku drog, kde se alkohol a heroin vyšplhaly na ty nejvyšší příčky. Látka, kterou zkoumá on, namísto toho byla úplně dole.

V současnosti by rádi lékaři z Národního ústavu duševního zdraví odstartovali klinickou studii u depresí. Pokusy nejprve prováděli na lidech, kteří neměli žádné psychické problémy, následně se přesunuli k těm s těžkými depresemi.

„Zatím jsme prováděli testy na dvanácti lidech s těžkými depresemi. Ta návratnost do původního stavu trvala tři měsíce. A u pěti se deprese znovu nerozvinula do takového stadia, v jakém byla předtím,“ prozradil dosavadní výsledky u lidí trpících úzkostmi a stavy depresí.

Zkusil to i Ondřej

Při přednášce představil hned několik příběhů těch, kteří se projektu účastnili. „Mám tady ještě příběh člověka, který dostal nejvyšší dávku. Přečtu vám jeho poznatky,“ zahájil čtení myšlenkových pochodů muže pod vlivem psilocybinu.

A právě tento muž se nacházel v hledišti. Na konci přednášky vystoupal i na pódium, kde společně s psychiatrem odpověděli na všetečné otázky diváků. Například na to, jak se cítil při psilocybinu a taky na drogách, které vyzkoušel v minulosti.

Měl jsem předtím bad tripy. Ale tady jsem se toho nebál. Měl jsem kolem zkušené lékaře a věřil jsem tomu, že pokud se něco pokazí, pomohou mi,“ vysvětloval Ondřej, který už se studie neúčastní.

Zmizel strach ze smrti

Lékař vysvětlil, že u všech zkoumaných zmizel po psychedeliku strach ze smrti. Studie ovšem není u konce. Filip Tylš se chystá na cestu společně s kolegy do Peru, kde by mohli zkoumat vliv psychedelických látek při tradičních šamanských rituálech.

A kdy by se mohla látka začít používat k běžnému léčení depresí? „Jsem optimista. Ale když se podívám, jak dlouho to trvalo u jiných látek… Může to trvat i třicet let,“ svěřil Tylš.

Přednáška s neurovědcem Filipem Tylšem byla součástí pravidelných cestovatelských přednášek v Bio Oko. Přesto byla velmi netradiční, protože cestovatelské přednášky vždy bývají o vyprávění z cest. Tady se přednášející sice cesty dotkl, ovšem ne prožité, ale té, která ho teprve čeká. Uvidíme tedy, kdy nám psilocybin začne reálně pomáhat. 

Podívejte se na fotky z přednášky:

Fotogalerie
33 fotografií