„Jsem po sedmihodinové operaci mozku, při které jsem byl dvě hodiny v bdělém stavu. Část nádoru mně v mozku kvůli prorostlosti do důležitých funkcí musela zůstat. Teď odpočívám a dle lékařů, mám-li tu ještě nějaký čas být, ještě chvilku odpočívat musím,“ vysvětluje alternativec Penc v prohlášení, které rozeslal hromadně e-mailem, aby našel někoho, kdo mu v tíživé situaci poskytne pomoc.

Kvůli tomu, že má lékaři nařízený odpočinek, se už nemůže dál věnovat své kozí farmě, kterou vybudoval v roce 1999. „Kdyby mně náhodou chtěl někdo pomoci při starosti o pět oslíků, 38 koz a kozlíků, statek s rozsáhlými pozemky a složenky, budu moc rád. Toto platí nejen teď, ale během celého roku. Na jaře začnou sena, kydání stájí, sbírání větví a kamení a další důležitá práce. Jak totiž říkala moje babička: ‚líná huba, holé neštěstí‘,“ líčí chod statku Stanislav.

Posléze objasňuje, že e-maily rozeslal všem, kdo se zajímali o informace o tradičních slavnostech s názvem Kozí mejdany. „ S vědomím, že pro spoustu lidí je osobní sdělení nebo žádost o pomoc výzvou k výsměchu nebo nemístným radám. Vím ovšem, že jsou i dobří lidé a i takoví, co třeba uvítají možnost odpočinout si od tlaku velkoměsta a stresu všedního života v přírodě mezi zvířátky při smysluplné manuální práci,“ doufá někdejší spoluzakladatel Občanského fóra. „Zkušenost je nepřenosná, i přesto vžít se do druhého je jedna ze základních rovin, co jednotlivce dělá člověkem,“ míní Penc.

„Od jara uvítám i krátkodobé návštěvy na rozptýlení samoty. Vhodné pro rodiče s dětmi, víkendy kamarádů nebo například i hudební skupiny. Milkovice se hodí i pro stmelování pracovních kolektivů. Všichni si zde najdou své,“ vykresluje Penc místo jako ráj na zemi a se smutkem dodává: „Ostatně proto jsem statek před skoro 18 lety kupoval a tvořil.“ Zřejmě pro něj není jednoduché po tolika letech Milkovice opouštět.

V dodatku pak aktivista nezapomněl připsat, že letošní, už 17. Kozí mejdan se rozhodně konat bude. Již tradičně proběhne během srpnového úplňku na samotě Milkovice, přesněji od čtvrtka 3. do pondělí 7. srpna 2017.

Stanislav Penc je bývalý disident, který byl dokonce uznán za nejmladšího odpůrce komunistického režimu, proti němuž bojoval od 16 let. Kromě oficiálního osvědčení získal v roce 2013 také finanční odměnu 100 tisíc korun, tu však daroval na bydlení nejchudší romské rodině v Libáni. Slavnostního udílení se pak navíc odmítl účastnit na protest proti poměrům v zemi. Rovněž se značně angažoval v otázce legalizace marihuany. Sám konopí léta pěstoval.

Fotogalerie
12 fotografií