Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Omezené idioty“, politické maily a exekuce: Koho si už podali hackeři?

  • Autor: ČTK,deb - 
    31. 1. 2017
    21:26

    Za posledních pět let se v Česku hackeři nabourali do mnoha internetových stránek. Terčem jejich útoku byly hlavně weby poslanců, politických stran, zpravodajské servery, ale i korespondence mezi politiky, twitterové účty nebo Facebooky. Hackeři vždy jednali kvůli nesouhlasu s určitým stanoviskem. 

  • 1.Rok 2012 – hnutí Anonymous útočí

    Během schvalování kontroverzní dohody proti padělatelství ACTA napadli lidé hlásící se k hnutí Anonymous řadu českých webů na začátku roku. Terčem útoku byly internetové stránky autorských organizací, ale i web ODS či stránky Poslanecké sněmovny a vlády. Stejní hackeři napadli internetovou stránku komunistů 14. října a umístili na ni nápis, podle něhož jsou voliči KSČM „omezení idioti“. Web pozměnili po krajských volbách, a to v reakci na úspěch komunistů. Hackeři získali databázi z webu exekutorské komory a data umístili na internetu. Skupina Czechurity uvedla, že zabavili databázi, neboť exekutoři zabavují majetek občanům.

    Hackeři získali adresy, telefony  a e-maily 27 tisíc členů ODS. Hackeři získali adresy, telefony a e-maily 27 tisíc členů ODS. | Archiv Blesk

  • 2.Rok 2013 – útoky na zpravodajské weby

    Od 4. března napadli neznámí útočníci nejprve velké české zpravodajské weby. V dalších dnech byly napadeny internetové stránky České národní banky, pražské burzy, telekomunikačních firem či portál Seznam.cz. Důvodem útoku byla pravděpodobně medializace. Webové stránky sázkové kanceláře Fortuna napadali několik dní v červnu hackeři. Útoky se projevovaly zejména zpomalením rychlosti webu a snížením klientského komfortu.

     

  • 3.Rok 2013 – čínští hackeři napadli počítače ministerstev pěti zemí

    Českou burzu s virtuální měnou bitcoin Bitcash napadli 11. listopadu hackeři, prolomili zabezpečení serveru a vykradli bitcoinové peněženky. Vedení americké rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa informovalo, že její síť se stala terčem útoků. Byl narušen celosvětový multimediální servis stanice. Síť tuzemské firmy Active24, která se zabývá registrací domén a pronájmy webů, se stala terčem útoku, který pocházel ze sítě RETN, stejně jako jarní útoky na banky a operátory. Čínští hackeři napadli počítače ministerstev zahraničí pěti zemí: Česka, Portugalska, Bulharska, Lotyšska a Maďarska. Uvedl to americký deník The New York Times.

    Češi si nechrání počítače na cestách. Češi si nechrání počítače na cestách. | Profimedia

  • 4.Rok 2015 – útok na Twitter premiéra Sobotky

    Začátkem roku 2015 se staly terčem hackerského útoku stránky Českého statistického úřadu; byly zhruba dvě hodiny nedostupné. Den před Štědrým dnem hackeři zaútočili na twitterový účet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Objevily se na něm falešné komentáře vyzývající k nenávisti vůči uprchlíkům.

    Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jeho zneužitý účet na Twitteru Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jeho zneužitý účet na Twitteru | AP a Twitter @SlavekSobotka

  • 5.Rok 2016 – vyřazení stránek ČSSD z provozu

    V pátém dni roku 2016  si hackeři dali za cíl Sobotkův e-mail. Korespondence byla zveřejněna na extremistickém webu White Media. Server Ihned.cz uvedl, že hackeři napadli také Sobotkův blog na Aktuálně.cz. Hackeři se dostali také do e-mailu poslanců Jana Chvojky a Jana Birkeho. Na konci dubna hackeři zaútočili na stránky ČSSD. Snahou bylo upravit jejich obsah, nebo web alespoň vyřadit z provozu. Terčem útoku se staly servery ČTK, zpravodajský servis a jeho dodávka klientům ohroženy nebyly. Hackeři tvrdili, že jsou rovněž autory útoku na internetové stránky ČSSD.

    Premiér Bohuslav Sobotka čelí útoku hackerů. Premiér Bohuslav Sobotka čelí útoku hackerů. | Blesk/Profimedia/ČTK

  • 6.Rok 2016 – útok na web Senátu a Agrofertu

    V druhé půlce roku hnutí Anonymous napadlo web Senátu. Důvodem byl nesouhlas se zákonem o regulaci hazardu. Podle médií hackeři zaútočili i na stránky policie, ministerstva vnitra a ČSSD. Napadli i weby některých firem patřících ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO). Žádali zrušení elektronické evidence tržeb a zákona o hazardních hrách. Web Agrofertu hackeři opět napadli 23. srpna 2016, k útoku se přihlásila skupina Guardians of Cyber World. Server Seznam Zprávy informoval, že detektivové dopadli muže, který měl vydírat Babišovu dceru. Muži se mělo podařit prolomit zabezpečení jejího facebookového účtu.

  • 7.Rok 2017 – hackeři ukradli maily Zaorálka

    V úterý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) sdělil, že e-mailové účty ministerstva napadli hackeři, jeden z útoků byl úspěšný. Podle expertů jej musel spáchat jiný stát.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi