Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi unesení v Libanonu chtějí soud o miliony. Stát jim odškodné dát odmítl

Autor: pet/čtk - 
31. ledna 2017
08:30

Češi unesení v Libanonu se poté, co stát zamítl jejich žádost o odškodné 40 milionů korun, chtějí soudit. V úterý to na svém webu uvedl Český rozhlas Radiožurnál, kterému to řekl jeden z unesených, advokát Jan Švarc. Odškodnění chtěli čtyři z pěti Čechů unesených v Libanonu v létě 2015. Tvrdili, že únosu mohly zabránit tajné služby.

Švarc nechtěl komentovat, kolik peněz přesně budou unesení u soudu požadovat, napsal Radiožurnál. Jejich žádostí o odškodnění se dříve odmítlo zabývat ministerstvo financí a zamítla ji ministerstva vnitra, zahraničí a spravedlnosti. Třeba ministerstvo vnitra uvedlo, že odpovědnost by měli převzít organizátoři cesty, a nikoliv stát.

Video Adam Homsi mluvil ve Studiu Blesk o chování únosců k Fajádovu bratrovi, o tom, jak únos proběhl a jak na něj ozbrojenci působili. - Blesk / Zuzana Štíchová, Lukáš Červený, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Advokát Švarc, překladatel Adam Homsi a novináři Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň v dřívějších žádostech o odškodnění tvrdili, že stát při řešení únosu selhal. Kdyby podle nich tajné služby lépe spolupracovaly, nemusel se incident stát. Civilní rozvědka podle nich měla informaci, že se plánuje odveta za zatčení libanonského agenta Alího Fajáda, o jehož vydání Česko požádaly Spojené státy. Švarc byl Fajádovým advokátem.

V den návratu pětice Čechů do vlasti byl z české vazby propuštěn Fajád, kterého USA podezřívaly z napojení na teroristickou organizaci. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) krátce poté médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo to, aby Česká republika nevydala v Česku zadržovaného Fajáda do Spojených států. K žádosti o odškodnění se z unesených nepřidal jen vojenský zpravodajec Martin Psík.

holcman ( 31. ledna 2017 16:45 )

Houno bych jim dal a k tomu klackem přes záda. A tomu švarcovnímu šmejdovi advokátovi dvakrát. Vyžírkové. Švarc dostal před únosem do Libanonu téměř pět milionů korun. Vyplatili je Fajádovi příbuzní.... Zdroj: http://www.lidovky.cz/o-propusteni-fajada-usiloval-ukrajinsky-velvyslanec-zajimal-se-o-kauci-1nt-/zp ravy-domov.aspx?c=A160210_072735_ln_domov_ELE

londynskypes ( 31. ledna 2017 15:43 )

spravne rozhodnuti

boxer ( 31. ledna 2017 10:45 )

 Já bych Vám dal milióny, tak bejčakem po držce. Kdo Vám přikazoval aby jste tam jezdily. ***h a ne žádný peníze Jelimani.

rFKK54 ( 31. ledna 2017 10:39 )

Dobrý den,kam ti chlapci jeli?Věděli snad kam jedou.Nevím,kde ten jejich právník studoval,ale dokazuje svým postojem obecně nízkou úroveň právnických fakult v ČR/že by Plzeň/?A co jsou to ti tzv.novináři z jižních Čech?Pánové nikdo,naprosté nuly.Za novináře se může vydávat,kde kdo.Aby bylo něco positivní na jejich pobytu,alespoň ztratili něco na hmotnosti.Co ten tzv.agent naší rozvědky,jel tam na dovolenou?Měl by ztratit bezpečnostní prověrku a jeho nadřizení rovněž.Za tyto bouráky-ubožáky,jsme propustili gaunera.Neměli by ti chlapci platit našemu státu,alespoň letenky a náklady s spojené propuštěním těchto diletantů?

jana999 ( 31. ledna 2017 09:43 )

to jsou hajzlíci, nejdřív si nechají zaplatit od toho arabskýho kriminálníka a pak to ještě chtějí tahat s danových poplatníků, nikdo je nenutil tam lízt

Zobrazit celou diskusi