Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chcete naučit dítě lyžovat? Poradíme, jak na to!

/
  • S lyžováním je ideální začít zhruba v pěti letech věku dítěte.
    S lyžováním je ideální začít zhruba v pěti letech věku dítěte. (iStock)
    2. února 2017 ● 09:31

    Máte malé dítě a chystáte se ho letos poprvé postavit na lyže? Poradíme, kdy je na to ideální věk a jak ho vůbec naučit lyžovat!

  • 1.

    Kdy začít s lyžováním

    Spodní hranice pro výuku je podle odborníků 3 roky, ideálních je 5 let. „Mladší děti nemají dostatečnou pohybovou koordinaci a jejich kostra není natolik vyvinutá, aby vždy bez problémů odolala za jízdy tlakům na kyčle, kolena a kotníky,“ říká Sabina Kmecová, instruktorka lyžování z Nebespánu v Kašperských Horách. Důležité jsou také další faktory – jestli dítě vydrží s ostatními v lyžařské školce, zda bude poslouchat instruktora, zda mu nevadí zima, zda má rádo pohyb a další… „Udělejte si malý test: Než s lyžováním začnete, zkuste dítěti doma, někde na starém koberci, obout lyžařské boty a připevnit lyže. Nechte ho dělat krůčky, zvedat nohy atp. Pokud do bot vůbec nechce nebo se po minutě začne vztekat, zvažte oddálení výuky,“ radí instruktorka.

    S lyžováním je ideální začít zhruba v pěti letech věku dítěte.
    Autor: www.nebespan.cz

  • 2.

    Rodič, nebo lyžařská školka?

    Obecně se doporučuje výuka v lyžařské školce, která má veškeré vybavení a zkušené instruktory. Ale pokud rodič umí dobře lyžovat a ví, jak na to, může učit dítě i sám. Naprosto ideální je kombinace obojího – zkušený instruktor a trpělivý rodič. „Pro úplné začátky, zhruba první dvě lekce, doporučuji individuální výuku. Jakmile se naučí jet v pluhu a bezpečně zastavit, může se zařadit do skupinky. U tříletých dětí je úspěchem, když vydrží hodinu ve výstroji a spolupracují,“ vysvětluje Kmecová.

    S lyžováním je ideální začít zhruba v pěti letech věku dítěte.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Jak vybrat školičku?

    Měla by být samostatná a nacházet se mimo hlavní provoz lyžařského areálu. Měla by být snadno dostupná, protože malé děti se mohou dlouhou cestou unavit. Pro jakýkoliv případ (toaleta, chladné počasí…) by měla být poblíž restaurace, chaty nebo mít k dispozici vytápěnou „klubovnu“. Mezi dnes standardní vybavení patří provazový vlek, pohyblivý pás a barevné pomůcky (obrázky, slalomové tyče, pojížděcí branky, barevné kostky, kruhy, ale i pytle či hranoly na sezení a odpočinek). Instruktor by měl působit mile, vám i dítěti se představit a navázat s dítětem kontakt, zeptat se na jméno, záliby… Rodičům by měl podat informace o výuce a vyžádat si na ně telefonní kontakt. Měl by zkontrolovat lyžařskou a hlavně: měl by se líbit dítěti.

    S lyžováním je ideální začít zhruba v pěti letech věku dítěte.
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Co od výuky můžete očekávat

    Neočekávejte ale, že se za první hodinu naučí lyžovat. Pokud zvládne za týden, tedy zhruba deset hodin výuky, vyjet kopeček na provazovém vleku a bezpečně ho pluhem sjet a dole zastavit, je to vítězství! Cestou k úspěchu jsou najeté kilometry a trpělivé neustálé opravování. A hlavní je spokojenost dítěte. Pokud se mu lyžování nebude líbit, boudou ho bolet nohy z lyžáků a celkově bude mrzuté, raději s výukou počkejte ještě rok. Nemá smysl mu lyžování znechutit.

    S lyžováním je ideální začít zhruba v pěti letech věku dítěte.
    Autor: www.nebespan.cz

    Lyžařská křížovka: Kam s dětmi na hory

    Hurá na lyže. Nejlepší skiareály pro rodiny s dětmi 

    Kam s dětmi v Rakousku?

Dnešní horoskopy