Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Michaláková prohrála s Nory boj o syny. Kauzu žene do Štrasburku

Autor: ČTK - 
30. ledna 2017
14:00

Češka Eva Michaláková neuspěla u norského nejvyššího soudu s dovoláním kvůli verdiktu o zbavení rodičovských práv k synům. Ve snaze dostat zpět do péče Denisa a Davida se obrátí na soud pro lidská práva ve Štrasburku. ČTK o tom v pondělí informoval mluvčí výboru podporovatelů Evy Michalákové Jakub Cyrani.

Norská sociální služba odebrala rodičům syny Denise a Davida v roce 2011 kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval tehdy zjištění za závažná a nechal děti u pěstounů. O zbavení Michalákové rodičovských práv k oběma synům rozhodly předloni norské úřady, otci práva ponechaly. Matka se odvolala k soudu, ten rozhodnutí potvrdil. Michaláková se obrátila na krajský soud jako vyšší instanci, ten ale pochybení v soudním postupu neshledal a jejím odvoláním se nezabýval. Nyní jde žena k nejvyššímu soudu.

„Odvolání směřuje proti výroku krajského soudu, který neshledal důvody se případem zabývat. Výsledkem může být, že Nejvyšší soud Norska věc vrátí krajskému soudu a nařídí mu, aby se případem věcně zabýval, nebo že jeho stanovisko potvrdí. Potvrdí-li je, nezbude než se obrátit na štrasburský soud,“ uvedl Cyrani.

Členové české vlády už dřív řekli, že by ČR Michalákovou u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku podpořila. Michaláková se na štrasburský soud už jednou obrátila, ten její stížnost tehdy ale nepřijal.

Podle Cyraniho český stát nyní Michalákovou u nejvyššího soudu podpořil znovu svým písemným stanoviskem. Udělal to už při dřívějším odvolání. Poskytl takzvané písemné podání ve veřejném zájmu. Poukazoval v něm například na Úmluvu OSN o právech dítěte. Nabízel také dohled nad rodinou v Česku.

Norské úřady: Musíme mlčet

Michaláková a její podporovatelé vnímají dosavadní rozhodnutí norských úřadů a soudů jako trest za zveřejnění kauzy ve sdělovacích prostředcích. Český rozhlas citoval z rozsudku krajského soudu, podle něhož ale matka využívala média na úkor soukromí svých synů.

Informace o kauze poskytují zastánci Michalákové, norské instituce se k případu od počátku nevyjadřují. Podle některých médií a expertů tak není možné si udělat jasný názor jen podle stanoviska jedné strany. Norské velvyslanectví už dřív na svém webu napsalo, že média nemusí představovat věc „na základě všech relevantních informací“ a norské instituce kvůli povinnosti mlčenlivosti a s ohledem na ochranu obou chlapců nemohou „reagovat na nesprávná tvrzení“.

Sourozenci Denis a David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Norské úřady předloni navrhly adopci mladšího chlapce, tento záměr ale odvolací soud neschválil.

Katkah ( 31. ledna 2017 11:31 )

 Všichni co tu píšete, že se nestaral o děti máte IQ tykve... Znáte ji osobně?Víte jaká je?já znám její rodinu a je mě z vás zle

abyss ( 30. ledna 2017 18:31 )

Bohužel je to tak. Jenže to nemá cenu tady těm primitivům, co se udělají při vyřvávání na Michalákovou a nedokážou si o Barnevernet zjistit ani to základní, vůbec psát. Nemají to čím chápat. Jestli ti kluci ještě vůbec žijí, tak jsou uklizení v nějakém bordelu pro homosexuály, takže by pro ně možná bylo lepší kdyby nežili. Stejně z "péče" Barnevernet vyvázne při dovršení dospělosti zdravých a normálních jen deset procent dětí. Zhruba 30% z těch kterých se Barnevernet zmocní, zmizí beze stopy jako hračky pro zvrhlíky nebo jako "dárci" orgánů. Zhruba 40% se před dovršením dospělosti pokusí o sebevraždu, většinou úspěšně. Z těch zhruba 30%, pro které je dospělost vysvobozením jsou dvě třetiny mladých na drogách, mají (nejen) pohlavní nemoce a pro neschopnost normálně žít končej do pár měsíců v kriminále. Nic horšího pro děti, než je Barnevernet si ani neumím představit.

londynskypes ( 30. ledna 2017 18:00 )

FrndaKrnda to je c u b a jzna nechutna brrrrrrrrrrrrrrr

agfor ( 30. ledna 2017 16:48 )

A vy si myslíte,že české úřady jsou něco jiného ? Je to taky pěkná sbírka arogantních debilů.

e.44 ( 30. ledna 2017 16:14 )

Michaláková neprohrála boj s Nory, prohrála boj s Barnevernet, která je autonomní z vůle Norska a i kdyby norský soud rozhodl ve prospěch Michalákové, nikdy by nikdo nedokázal soukromou zločineckou organizaci Barnevernet přinutit aby syny Michalákové vydala. Že Michaláková o syny přišla a to definitivně už v okamžiku kdy případ zveřejnila, píši od začátku. Neexistuje žádná legální cesta jak z Barnevernet dostat děti zpět. Jediná šance je únos nebo výkupné. I tahle možnost ale padá v okamžiku kdy je případ zveřejněn (ještě před asi pěti lety bylo zveřejnění případu rodičema dětí trestným činem se sazbou tři roky), děti jsou přemístěny tak aby byly nedohledatelné, Barnevernet přestane komunikovat, čímž padá možnost si děti koupit zpět. Je úplně jedno kam to až Michaláková požene a kolik pokrytců se na tom bude přiživovat s tím, že jako vážně věřej, že jí můžou někak pomoct a přitom musejí znát norské zákony, které ti po dokonalosti posedlí Norové původně na ochranu dětí vymysleli a nedomysleli jak se mohou obrátit proti nim i proti dětem a že budou těmi stupidními zákony chránit obchodníky s dětmi, kteří kvůli těm stupidním nedomyšleným zákonům budou mít v hrsti i samotné Nory, už nikdy svoje děti neuvidí.

Zobrazit celou diskusi