Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Karlovy Vary skupují podnikatelé z bývalého SSSR. Komu patří nemovitosti?

  • Autor: Mii - 
    31. 1. 2017
    05:02

    Že jsou Karlovy Vary více ruské než české město, je fakt, o kterém se v Česku intenzivně diskutuje. Všiml si toho i ruský protikorupční aktivista Michail Maglov, který se s kolegy z iniciativy Municipalnyj scanner (Obecní scanner) rozhodl prozkoumat katastr Karlových Varů a zjistit, zda jsou Karlovy Vary skutečně tak ruské, jak se tvrdí, a kdo vlastní zdejší nemovitosti. Výsledek? Luxusní vily zde vlastní podnikatelé stíhaní za korupci nebo příbuzní východních prezidentů.

  • 1.Karjat Boranbajev – podnikatel, příbuzný kazašského prezidenta

    Vlastní: Luxusní vila Ahlan na adrese Sadová 1075/53


    Boranbajev je vlivný kazašský podnikatel, jehož dcera se vdala za vnuka kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Vlastní podíl ve fotbalovém klubu FC Kajrat a je prezidentem kazašského národního paralympijského výboru.

     

    Zda vila Ahlan patří skutečně Boranbajevovi, ale není zcela jisté. Maglov na své stránce uvádí, že kazašský prezident do Varů jezdí často a je dost možné, že Boranbajevova nemovitost ve skutečnosti patří jemu. Naznačuje to dobrý vztah Nazarbajeva a českého prezidenta Miloše Zemana nebo fakt, že Nazarbajev do vily v roce 2004 pozval bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu.


  • 2.Vladimir Nikolajevič Olejnik – ukrajinský politik

    Vlastní: Byt na adrese Krále Jiřího 1341/4


    Olejnik je vlivný ukrajinský manažer a politik. Patří mezi autory kontroverzních zákonů omezujících právo na shromažďování a svobodu slova z ledna 2014, které prosadil prezident Viktor Janukovič. Po vlně kritiky však byly zákony zrušeny.

     

    Politik v roce 1999 kandidoval v prezidentských volbách. Ještě než k volbám došlo, ale svoji kandidaturu stáhl. V prezidentských volbách v roce 2004 byl důvěrníkem Viktora Juščenka, bývalého prezidenta Ukrajiny. Během politické krize na Ukrajině v letech 2013–2014 vytvořil a vedl parlamentní skupiny „Pro mír a stabilitu“, která se snažila obnovit kladné vztahy s Ruskem.

     

    Před dvěma lety byl podroben trestnímu stíhání, před kterým utekl do Moskvy. Generální prokurátor Ukrajiny na něj podal trestní oznámení na podezření falšování výsledků hlasování v parlamentu.

     

  • 3.Gennadij Ljachov – zbrojař

    Vlastní: Lutzowova vila, luxusní památka


    Lutzowova vila je vyhlášená kulturní památka Karlových Varů. Byla postavena v roce 1854 architektem z Berlína ve stylu kubismu a je pojmenována po hraběti von Lützow z Augusty. Patří bývalému manažerovi zbrojařské firmy Rosvooruženija. Koncern doprovázela řada korupčních skandálů a Ljachov v ní pracoval jako šéf dopravního oddělení.


    Ještě před svým angažmá v Rosvooruženija pracoval Ljachov ve zbrojařské společnosti Kargotrans, jež byla vytvořena po potřeby obranného průmyslu Ruska.

     

    V roce 2016 osobně přivítal Ljachov ve vile manželku českého prezidenta Ivanu Zemanovou.

     

  • 4.Machir Rafijev – šéf odboru ázerbájdžánského ministerstva daní

    Vlastní: Dům na Palackého náměstí 1358/8


    Machir Rafijev, dlouholetý vysoce postavený pracovník ázerbájdžánského ministerstva daní, koupil dům v Karlových Varech od dcery ázerbájdžánského prezidenta IIchama Alijeva. Podle ruských médií se domu zbavovala kvůli vyšetřování mezinárodní protikorupční organizace Organized Crime and Corruption Projekt.

     

    Rafijev s domem získal i společnost ZODIAC. Navíc vlastní 8% podíl v bance Ata Bank. Za své podnikatelské aktivity si vysloužil kritiku, jelikož jako pracovník ministerstva daní podle právníka Emina Abbasova podnikat nemůže. Ke kritice se nevyjádřil ani po výzvě zpravodajského serveru Radioazadlyg.

     

  • 5.Igor Vorobey – majitel farmaceutické společnosti

    Vlastní: Dům na adrese K Lukám 1028/1


    Igor Vorobey je ruský podnikatel v oblasti farmaceutických přípravků. Vlastní společnost RIA Panda, jež vyrábí zejména doplňky stravy. Podle některých neziskových organizací společnost několik potravinových doplňků padělala. Také pod rouškou potravinových doplňků prodávala léky ke zvýšení potence.

     

    V Česku vlastní Vorobey společnosti RIA Panda s.r.o a VIS Pharmaceutic s.r.o.

     

  • 6.Arif Pashajev – vědec, příbuzný ázerbájdžánského prezidenta

    Vlastní: Luxusní wellness hotel, Březová u Karlových Varů


    Nemovitosti v Karlových Varech vlastní i významný ázerbájdžánský vědec Arif Pashayev. V lázeňském městě mu patří byty na adrese Sadová 844/12 a Studentská 436/56a. Vlastní také luxusní wellness hotel Retro Riverside v Březové u Karlových Varů.

     

    Pashajev je otcem Mehriban Alijevy, manželky současného prezidenta Ázerbájdžánu IIhama Alijeva. Vědec také ovládá holding PASHA, pod nějž spadá i PASHA banka. Konglomerát se zabývá oblastí pojišťovnictví, bankovnictví a cestovního ruchu.

     

    V minulosti spolupracoval s Akademií věd ČR.

     

  • 7.Felix Kulov – bývalý premiér Kyrgyzstánu

    Vlastní: Byt na adrese Zahradní 839/35


    Felix Kulov je kyrgyzská státní a politická osobnost. Předsedá politické straně Ar-Namys. Mezi lety 2005 a 2007 byl předsedou vlády Kyrgyzstánu. V minulosti také vykonával funkci ministra vnitra.

     

    V 90. letech byl Kulov viceprezidentem, kdy měl na starosti spuštění kyrgyzské měny som. Tuto pozici ale vláda před začátkem nového tisíciletí zrušila.  Kulov vyznává sunnitský islám.

     

  • 8.Ruské, ne české Karlovy Vary

    Prozkoumat Karlovy Vary Maglova napadlo při hledání nemovitosti jednoho regionálního poslance z Permu, informovaly pondělní Hospodářské noviny. „Zjistili jsme, že české rejstříky jsou poměrně otevřené a dá se s nimi pracovat. Tak jsme si řekli, že bychom mohli udělat totální prověrku Karlových Varů, protože jsme slyšeli, že Rusové vykoupili celé město. Vary jsou pro něco takového ideální, protože nejsou velké a současně je tady vysoká koncentrace lidí z bývalého Sovětského svazu,“ vysvětloval Maglov pro list.

     

    Maglov tak například zjistil, že Karlovy Vary nejsou kompletně ruské, jak se tvrdí. I tak je ale v rukou Rusů až polovina nemovitostí tohoto lázeňského města. A nejsou to jen Rusové, ale i Ukrajinci, Ázerbájdžánci, Kyrgyzové nebo Kazaši – jednoduše občané bývalého SSSR. Podle Maglova řada z nich vlastní nemovitosti i v Praze nebo Mariánských Lázních.

    Celý proces analyzování existujících adres a katastru Karlových Varů musel Maglov s jeho kolegy udělat ručně. „Ono to nešlo udělat automaticky, takže asi těch osm tisíc adres jsme museli probrat ručně,“ sdělil aktivista pro Hospodářské noviny. Zároveň tvrdí, že ruskojazyčné lidi, které odhalil, nic nespojuje.

     

    Zjištěné údaje mají podle aktivisty hlavně sloužit jako apel na české úřady. Myslí si, že nedostatečně kontrolují, kdo zde investuje. „Vy byste přece měli chtít vědět, jaké peníze k vám přicházejí. Nejsou to jenom politici, u kterých není jasné, jak si mohli našetřit na byt v Karlových Varech. Měli byste pochopit, že lidé, kteří peníze získali díky korupci, se budou snažit korumpovat i české úřady. A podle toho, co jsem slyšel, tak už se to při rozhodování a stavebních povoleních děje,“ tvrdí Maglov.

Domorodec ( 1. února 2017 12:07 )

 Pan Maglov oběvil Ameriku. Pokud se chce v něčem šťourat,vím i o jiných místech. Chudinky Rusové,už jim tu pšenka nekvete tak se naopak snaží své majetečky prodat.

agfor ( 31. ledna 2017 12:06 )

 Tenhle článek je opožděn nejméně o 25 let.

santikxauz ( 31. ledna 2017 08:20 )

A ušáci tady občas projíždí se svým šrotem.

krllo ( 31. ledna 2017 07:38 )

 Prahu skupuji Italove, Teplice muslimove Rumburk Cikani a celou Ceskou republiku vlastni Nemci vcetne Sobotky

berlin71 ( 31. ledna 2017 06:20 )

Rusaci Karlovy Vary cele skoupi a az jich tam bude vic nez cechu zacnou rvat jak jim cesi ublizuji, Putin jim jiste posle pomoc tak jako poslal na Ukrajinu.

Zobrazit celou diskusi