Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trump s „antiuprchlickým“ výnosem narazil. Soud omezil deportace, lidé se bouří

Autor: hrk, ČTK - 
29. ledna 2017
08:24

45. americký prezident Donald Trump by rád vyhostil cizince ze „své“ země. Americký soud ovšem v sobotu dočasně zakázal vyhošťování cizinců, kteří již jsou na území Spojených států a vztahuje se na ně migrační výnos prezidenta USA. Trumpův postoj k přistěhovalcům se nelíbí také některým obyvatelům, stovky z nich dokonce protestovaly na newyorském letišti J. F. Kennedyho. 

Soud tak protestanty vyslyšel a ochránil před výkonem Trumpova příkazu až několik stovek lidí, které úřady většinou zadržely na letištích s platnými americkými vízy a hrozila jim deportace. Informovaly o tom světové tiskové agentury.

Newyorská soudkyně Ann Donnellyová vyhověla žalobě Americké unie občanských práv (ACLU), která napadla Trumpovo rozhodnutí nevpustit do země lidi z některých muslimských států, kteří jsou již v tranzitním prostoru letišť. Soudní příkaz tyto osoby, jichž jsou podle odhadů ACLU až dvě stovky, chrání před vyhoštěním a zaručuje jim možnost zůstat v USA.

„Popravdě, ani nevíme, jestli bude lidem povoleno nastoupit do letadel. Tento příkaz ochrání ty, kterým bude umožněno stanout na americké půdě,“ přiblížil právník ACLU Lee Gelernt.

Americké aerolinky začaly po pátečním vydání Trumpova nařízení z letů do USA vylučovat obyvatele Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu, jejichž vstup do USA prezident dočasně zakázal. Někteří z těch, co se do USA dostali, byli zadrženi na letištích. 

Trump, který zároveň dočasně pozastavil proces přijímání imigrantů do USA, hodlá omezení uvolnit až po zpřísnění prověrek potenciálních přistěhovalců ze zemí, jež Washington považuje za rizikové vzhledem k terorismu. Prezident v sobotu prohlásil, že jeho krok funguje a není namířen proti muslimům.

Trumpův příkaz odsoudili nejen demonstranti či řada politiků Demokratické strany, ale i vedení mnoha technologických firem zaměstnávajících řadu cizinců. Jednou z těchto firem je například fenomenální Apple, jehož lídři si u Bílého domu stěžovali na negativní dopad, které bude opatření mít na jejich zaměstnance.

Xeen ( 29. ledna 2017 15:14 )

Co je na tom protimuslimského nevím. Pokud ze Sudánu přiletí Sudánský eskymák, tak ho přece zadrží a nepustí taky.

snehulak ( 29. ledna 2017 12:11 )

On si autor "hrk" ten výrok soudu malinko, ale opravdu malilinko upravil. Soud zakázal v první instanci pouze nařízení o vyhošťování imigrantů, kteří právě přicestovali do USA. To, že jim zaručil možnost zůstat na území Spojených států, si už autor v rámci antiTrumpovské hysterie přidal sám. Takhle se dělá propaganda, ale paní Romancovová na tohle reagovat nebude, ani homosexuální pornoherec Janda. Ti se zabývají pouze propagandou tak zvaně ruskou.

sores ( 29. ledna 2017 11:29 )

Jestli si tu verbeš černou zahalenou jednou Donald pustí do své země už se jich nikdy nezbaví!!!! Začnou mu tam rok co rok rodit a množit se jak potkani.

klimap ( 29. ledna 2017 10:29 )

Dobře činí. Konečně rozumný politik.

Zobrazit celou diskusi