Při natáčení mu stál za zády jeden z našich nejlepších kriminalistů Josef Lottes (63), který pomáhal rozplétat i známou kauzu Stodolových. „Můj kolega je přímo dopadl,“ prozradil elitní kriminalista, který se za svou kariéru setkal s téměř tisíci vraždami, mimo jiné i devítileté školačky Aničky Janatkové v Praze-Troji.

Stejně jako v případě Stodolových se Lukáš Vaculík alias Petr Kraj náhodou dozví o případech podivných úmrtí důchodců a upozorní místní oddělení, že to nejspíš nejsou nehody, ale vraždy. Po okolí se pohybuje hned několik možných podezřelých.

Zdá se, že doby, kdy na venkově přepadávali a kradli loupežníci, jak o tom mluví místní pověsti, ještě neskončily. Jak moc se bude seriál podobat krvavé realitě s případem manželů Stodolových, se dozvíte už v neděli večer.

V ČR bylo zatím na doživotí odsouzeno 50 lidí (dva z toho zatím nepravomocně). Naposledy soud přistoupil k takovému trestu v metanolové aféře, v níž 50 lidí otrávili pančovaným lihem Tomáš Křepela a Rudolf Fian, dále po masakru brněnské rodiny Američanem Kevinem Dahlgrenem (24) a v případu taxivraha Davida V. (35).

Kdo jsou Stodolovi?

Jaroslav Stodola (50) a Dana Stodolová, rozená Bábiková (46), jsou čeští sérioví vrazi, kteří v letech 2001 a 2002 chladnokrevně zavraždili a oloupili osm seniorů.

Celkem se dopustili 17 závažných trestných činů, za které byli oba odsouzeni na doživotí. Po dopadení se sice Jaroslav snažil vzít veškerou vinu na sebe, ale dalším šetřením se prokázalo i přímé zapojení jeho manželky.

Odsouzeni Krajským soudem v Hradci Králové byli 26. dubna 2004. Během výkonu trestu spolu komunikovali výhradně písemně, ačkoli se mohli stýkat. V roce 2006 byli v nepřítomnosti po vzájemné dohodě rozvedeni.

Vrazi bezbranných důchodců jsou nejen ve společnosti, ale i za mřížemi bráni za nejnižší spodinu. A podle toho se k nim také ostatní vězni chovají.

„Slangově se jim říká dědkobijci a v negativním slova smyslu mají velmi výsadní postavení. V posledních letech jsou dokonce nejníže na společenské hierarchii kriminálu. Jsou na tom dokonce hůř než ti, kteří seděli za zneužívání dětí!“ prozrazuje bývalý vězeňský kaplan z Valdic Aleš Jaluška v pořadu Očima Josefa Klímy, který Prima vysílá hned po skončení Temného Kraje od 21:35 h.

Fotogalerie
42 fotografií