Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pravidla držení zbraní zřejmě zpřísní. Výbor je pro, Česko hrozí žalobou

Autor: Jakub Veinlich - 
26. ledna 2017
16:41

Sporný návrh evropské směrnice o omezování střelných zbraních prošel přes výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů Evropského parlamentu. Česko má ovšem k normě řadu výhrad a zvažuje dokonce žalobu. Europoslanci by měli o návrhu hlasovat na březnové schůzi.

Má to být odpověď na teroristické útoky v Paříži z roku 2015. Evropská komise chce omezit držení legálních zbraní. I když výborem prošel kompromisní návrh, čeští zástupci s ním stále nesouhlasí.

„Považuji za velkou chybu, že jeden z prvních legislativních kroků, které Unie v současné bezpečnostní situaci dělá, je špatně připravená legislativa. Dnes jsem samozřejmě hlasovala proti přijetí navrženého textu,“ uvedla místopředsedkyně výboru Dita Charanzová (ANO, ALDE).

Přestože se z původního návrhu podle ní už podařilo odstranit „řadu nesmyslů“, jako byly zákazy zbraní pro muzea, sportovní střelce či filmaře a naopak prosadit výjimku pro stávající držitele zbraní, řada sporných bodů v textu dál zůstala.

Europoslanci: Návrh Evropu neochrání

Charanzová v této souvislosti zmínila například omezení práv budoucích nabyvatelů poloautomatických zbraní. „Držitelé zbraní už dnes splňují velmi přísná kritéria a já nevidím důvod upírat jim jejich zákonné právo. Komise navíc nebyla schopna doložit žádný relevantní důkaz toho, že by takové opatření zvýšilo bezpečnost v Evropě,“ podotkla europoslankyně.

Vadí jí také některé navržené sankce, jako odebrání zbrojního pasu za držení zbraně a zásobníku zároveň. „To jsou kroky, které s bojem proti terorismu nemají nic společného,“ míní Charanzová.

Podle britské konzervativní europoslankyně Vicky Fordové se ale v dosavadních jednáních podařilo najít rovnováhu mezi zájmy legitimních majitelů zbraní a veřejným zájmem o větší bezpečnost Evropy. Návrh kromě jiného zpřísňuje pravidla pro deaktivované zbraně, jichž bylo využito právě při útocích v Paříži.

 

Také dalšímu českému členovi výboru Jiřímu Pospíšilovi (TOP 09, EPP) se návrh nelíbí a jeho obsah není podle něj racionální. „Takováto úprava, kdy se zakazují bez jasného důvodu některé druhy legálních zbraní, nemůže nikterak pomoci v boji proti mezinárodnímu terorismu. Teroristé neútočí legálními zbraněmi,“ podotkl.

Pospíšil také připomněl, že tento kompromisní návrh i dál obsahuje zákazy některých poloautomatických zbraní. Jde například o pistole se sklopnou pažbou kratší než 60 cm nebo poloautomatické pistole se zásobníkem o více než dvaceti nábojích.

„Nově je navíc ve směrnici stanovena registrační povinnost mimo jiné na poplašné pistole a revolvery či na řádně znehodnocené zbraně,“ doplnil Pospíšil.

ODS zase vnímá navržený zákon jako další krok směřující proti slušným občanům a legálním držitelům zbraní.

„Jsme přesvědčeni, že legální držení zbraní pro společnost žádnou hrozbu nepředstavuje a není žádný důvod k takto drastickému zásahu do práv občanů. Zvláště v zemi, kde je legislativa velice přísná a přitom funkční,“ reagoval europoslanec a předseda Aliance konzervativců a reformistů v Evropě Jan Zahradil.

Názor prezidenta Miloše Zemana na návrh ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na ústavní právo bránit se proti teroristům legálně drženou zbraní si poslechněte zde: 

Česko zvažuje žalobu

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nicméně připustil, že nemáme v Unii k odmítavému stanovisku žádného spojence. Je proto velmi pravděpodobné, že europoslanci nakonec návrh jako celek schválí.

S ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a s právníky se chce Sobotka poradit o možnostech, jak by Česko mohlo na směrnici reagovat. Europoslanec Pospíšil je tomu rád, Chovanec prý jen vyslyšel jeho návrh obrátit se kvůli věci na Soudní dvůr EU.

Pro návrh směrnice v evropském výboru pro vnitřní trh hlasovalo 25 členů, devět bylo proti a dva se hlasování zdrželi. Pokud návrh schválí europarlament a formálně potvrdí členské státy, budou mít země 15 měsíců na převzetí pravidel do svých zákonů a 30 měsíců na zavedení nových systémů umožňujících vzájemné sdílení informací o střelných zbraních.

 

mrdlafka ( 28. ledna 2017 04:30 )

Tak dlouho se bude zpřísňovat, až se jim na to lidi vys.erou a začnou se ozbrojovat nelegálně, ostatně to není nic nového.

gabreta ( 26. ledna 2017 21:38 )

Všichni, včetně politiků, by si měli vspomenout na Klause, kolik dostal jmen, když nechtěl podepsat Lisabonskou smlouvu!! Tenkrát jasně řekl, že v momentě podpisu, ztratíme možnost rozhodovat sami za sebe a budeme muset příjmat nesmysly z Bruselu!! Velmi dobře tenkrát věděl o čem mluví!! A bude hůř!!

vigis ( 26. ledna 2017 20:46 )

Jak bude EU registrovat zbraně teroristů?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa