Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Schwarzenberg si místo Hradu užívá „bary s holkami“. Poslancem chce být znovu

Autor: simao - 
26. ledna 2017
12:37

Karel Schwarzenberg musel skousnout, že ho v boji o Hrad porazil Miloš Zeman. Toho, že nevyhrál, však prý dnes lituje jen při některých výrocích současné hlavy státu. Jinak prý může svobodně chodit do jaké hospody či „baru s holkami“ chce, řekl v rádiu Impuls. A prozradil také, že by chtěl znovu kandidovat – nikoli na prezidenta, ale již na podzim do Poslanecké sněmovny.

Souboj Schwarzenberg vs. Zeman se odehrál před čtyřmi lety – 25. a 26. ledna, kdy čeští voliči poprvé rozhodovali ve 2. kole přímé volby prezidenta.

Lituje kníže své prohry a toho, že se na Hrad nedostal? „Někdy, při některých výrocích pana prezidenta mi to bylo líto. Jinak jsem šťastný, že tam nejsem. Neboť můžu chodit do kterékoliv hospody chci, vycházet někam do barů s holkami a dělat všechno to, co se na Hradě jenom obtížně dělá. Takže život mám mnohem lepší, než kdybych tam byl,“ řekl Schwarzenberg na rádiu Impuls, kterého vyzpovídala moderátorka Zuzana Bubílková.

Připomněl přitom, že na Hradě působil coby kancléř za prezidenta Václava Havla. „Vždyť já jsem dva a půl roku na Hradě působil, tak docela dobře znám, jaké to je. To byly ovšem jiné časy,“ prohodil Schwarzenberg.

Kníže nechce v Česku „dědkokracii“

On sám o druhé kandidatuře na hlavu státu nyní neuvažuje. „Já jsem příliš starý, nechci u nás dědkokracii. Letos mi bude osmdesát. Promiňte, to mám ještě do toho jít? Kdyby to bylo nutné, tak by to byl opravdu smutný stav naší společnosti,“ podotkl kníže.

Čestný předseda TOP 09 však politické zbraně neskládá. Kandidovat by chtěl v podzimních sněmovních volbách, kdy by měl nadále být tím, kdo Topce přitáhne hlasy jeho fanoušků. „Plánuji kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny. Chci jít do toho,“ potvrdil Schwarzenberg s tím, že by dál rád působil i v zahraničním výboru ve Sněmovně, který v současnosti vede.

Jeho nástupce v čele TOP 09 Miroslav Kalousek je přitom podle Schwarzenberga „jeden z nejpomlouvanějších politiků“, i když „na rozdíl od ostatních politiků žije velice skromně“.

Ovčáčkovi se lidé smějí, míní Schwarzenberg

Kníže si během hodnocení  Zemanovy prezidentské éry rýpl i do prezidentova mluvčího. „Je dnes po celém národě známá osobnost, každý se mu směje, už se vypráví historky o šaškovi, stal se takovou osobností českého divadla,“ míní Schwarzenberg a Zemana sepsul také za to, že má nadále kanceléře bez prověrky, což podle Havlova exkancléře je opravdu „přímé ohrožení bezpečnosti státu“.

Kritizoval i Zemanovu „zastrašovací kampaň“. „Straší nás uprchlíky, straší nás muslimy, ačkoliv oba jsou v minimálním počtu v ČR, ale on na tom politicky vydělává,“ řekl Schwarzenberg Impulsu a označil to za neseriózní přístup.

Prezidenta naopak pochválil Schwarzenberg za to, že vyznamenal vhodně několik lidí, včetně Nicholase Wintona, nebo že správně odhadl, že bude v USA zvolen prezidentem Donald Trump a nyní je Zeman do Spojených států pozván.

„Odstrašující příklad, jak Zeman uzavřel Hrad“

Schwarzenberg však oprášil i svou kritiku bezpečnostních opatření na Zemanově Hradě. „Já bych ihned otevřel Hrad. Pro mě je to opravdu odstrašující příklad, jak chce chovat, jak uzavřel Hrad. Všude je člověk hlídán přístroji, musí projet rámy. Václav Havel – a na to byl právem hrdý – otevřel Hrad,“ uvedl v rádiu.

Když vidí fronty na Hradě, je to prý pro něj hrozná věc. Otevřít Hrad by byl první příkaz již zhruba hodinu po zvolení, podotkl Schwarzenberg, podle kterého je národ rozdělený nejvíce od roku 1989. 

Miloš Zeman i jeho mluvčí Jiří Ovčáček se proti podobné kritice ohradili již několikrát, opatření na Hradě jsou dle nich s ohledem na stávající bezpečnostní situaci adekvátní. Zeman komentoval Schwarzenbergovy výtky poměrně zostra již loni během návštěvy Karlovarského kraje, kde mluvil mj. o převráceném autobusu s dětmi na Lounsku.

„Nedávno jsem se dokonce setkal s výrokem pana Schwarzenberga, se kterým se sice nepřevrátil autobus, nicméně který projevoval příznaky člověka v převráceném autobusu, neboť prohlásil, že Pražský hrad je obšancován tak, že se tam nemohl dostat jako turista. Chtěl bych konstatovat, že tentýž den Pražský hrad navštívilo 18 tisíc turistů s výjimkou pana Schwarzenberga,“ uvedl tehdy Zeman.

mirkazam ( 1. března 2017 08:20 )

Ani se dědkovi nedivím,že chce znovu kandidovat do sněmovny. Za to chrápání bere slušný prachy a když se sebe něco vyplkne,tak mu stejně není rozumět...no a na to, když honí po barech šlapky,tak to je čilej jako zajíc...

rikybl ( 21. února 2017 18:38 )

pochcanej stařeček se chce stát zase poslancem?,už dlouho jsem se tak nepobavil.ten si teda fandí.

doktormediciny ( 4. února 2017 19:03 )

Hej hej vemte do uvahy, ze my muzi nerstasrnerme... Chlap zacina starnout kdyzh pozve dvascitku na byt. OPna neprijde a on je radf...Jakejpak uslintanej dedek

doktormediciny ( 4. února 2017 19:01 )

Nevim na ktere strane stali Schwnaz. pri bitve na Bile Hore...Ovsem za 2 svet. valky nebyli kolaboranti

doktormediciny ( 4. února 2017 18:58 )

 ...az mu zavidim

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa