V Praze 3 se v úterý opět řešilo téma farmářských trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad. Pořadateli, kterým byla společnost Archetyp, totiž skončila smlouva. Radnice pak vypsala soutěž a vybrala vítěze, s čímž ale nesouhlasilo na pět tisíc lidí, kteří podepsali petici. Za tou stojí petiční výbor Petice Jiřák.

Městská část poté soutěž zrušila a rozhodla, že trhy bude pořádat sama. Ani to se ale občanům nelíbí, a přišli proto vyjádřit nesouhlas právě na zastupitelstvo.

Na začátku promluvilo několik lidí, kteří apelovali na místostarostu Alexandra Bellu (ODS). Ten totiž s návrhem, že městská část bude trhy pořádat sama, přišel. Podle nespokojených občanů je rozhodnutí pouze řešením na půl cesty.

Poukazovali hlavně na to, že akciová společnost Správa zbytkového majetku, kterou Praha 3 vlastní a která má trhy nově provozovat, neposkytuje záruku kvality. Podle nich jde pouze o firmu, která má zkušenost jen se správou nemovitostí. „Jde vlastně o realitní makléře, kteří nemají co společného s pořádáním farmářských trhů,“ uvedl obyvatel Marek Tomáš.

Proti pořádání farmářských trhů městskou částí přišly na radnici protestovat desítky občanů.
Autor: Michaela Lišková

Mají strach o farmáře

Obyvatelé se také bojí, že po změně pořadatele nebudou na Jiřáku stejní prodejci jako dosud. „Máme rádi farmáře, které už známe, a podle našich informací žádného z nich zatím městská část z důvodu další spolupráce nekontaktovala,“ uvedl Marek Tomáš.

Proti tomuto tvrzení se ale ohradil místostarosta Bellu tím, že nechtějí farmáře k ničemu nabádat. „Máme seznam asi třiceti trhovců, kteří mají zájem pokračovat. Zatím jsme je nekontaktovali kvůli tomu, že celá věc není ještě úplně vyřešená,“ sdělil.

Farmář Jakoubek tuto situaci už zažil

Před zastupiteli také vystoupil farmář Jiří Jakoubek, který na trzích nabízí jahody již několik let. „Původně jsem prodával na Praze 10. Ale poté, co městská část převzala pořádání, také po Archetypu, jsem skončil. Naslibovali mi, jak bude všechno jako doposud, ale postupem času si vzali jiné farmáře, kteří dokonce vozí jahody z Polska, tudíž to nejsou žádní čeští farmáři. Přesně toho se bojím i v případě trhů na Jiřáku,“ podělil se o své obavy farmář.

Zatímco občané se i s farmáři shodli na tom, že chtějí, aby Praha 3 prodloužila Archetypu smlouvu a poté vypsala řádně připravenou veřejnou soutěž, zastupitelé se jednoznačně nedohodli.

Opoziční politici ze spolku Žižkov (nejen) sobě (ŽNS) prosazovali řešení, kdy by se na rok podepsala smlouva s Archetypem, zatímco by se v klidu propracovala nová veřejná soutěž. 

„Abychom vyhověli všem stranám, bylo by nejlepší s Archetypem sepsat smlouvu na další rok a mezitím vymyslet řádnou veřejnou soutěž o nového pořadatele. Tak by nikdo nemohl napadnout to, že nejde o poctivou soutěž,“ navrhl zastupitel Matěj Stropnický (Zelení/ŽNS).

„Marnili jste čas spory o ničem“

S tím ale nesouhlasila ani ODS, TOP 09 či ČSSD, které chtěly zachovat stávající verdikt, kdy bude trhy pořádat sama radnice. Místo faktických argumentů tak politici házeli špínu jeden na druhého v osobní rovině, která s daným problémem neměla co do činění.

Nechápu, proč jste marnili asi tři hodiny našeho času svými nesmyslnými spory o ničem,“ rozhořčila se pak mluvčí petičního výboru Gabriela Sedláčková.

Po čtyřhodinových dohadech tak došlo ke konečnému hlasování. Návrh, který předložil Stropnického spolek ŽNS, přijat nebyl, jelikož s ním souhlasila pouze opozice. Většina zastupitelů se shodla na stávajícím řešení, a to že trhy bude pořádat vlastními silami.

Podívejte se, jak to na jednání vypadalo:

Fotogalerie
18 fotografií