Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šlechtová odráží Šabatovou: Dotace ne! Ať si obce peníze na zchátralé budovy vyčlení

Autor: Václav Lang - 
24. ledna 2017
19:11

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) předloží ve středu vládě návrh, kterým chce řešit stav, kdy se obce musí často na vlastní náklady vypořádat se zchátralými nebo černými stavbami, k nimž se nikdo nehlásí. Situaci kritizuje ombudsmanka Anna Šabatová, podle které ministerstvo souhlasilo s návrhem, že by se v takových případech poskytovaly dotace, ale pak od něj dalo ruce pryč. Šlechtová místo toho bude chtít, aby si obce zřídily zvláštní položku v rámci rozpočtového určení daní. 

Na programu středečního zasedání vlády je mimo jiné bod „vyrozumění veřejné ochránkyně práv o systémových nedostatcích ministerstva pro místní rozvoj (MMR)“. Důvodem je údajná liknavost resortu v otázce poskytování dotací obcím, které se musí na své náklady vypořádávat s černými a zanedbanými stavbami. 

„Jde o to, že se kvůli nedostatku financí neprovádí výkon rozhodnutí stavebních úřadů, což se týká jednak nepovolených staveb, ale mnohem častěji neudržovaných staveb, které ohrožují okolí, zdraví osob a podobně,“ upřesnila pro Blesk.cz Iva Hrazdílková, mluvčí ombudsmanky Šabatové.

Obce se pak mnohdy musejí s takovými stavbami vypořádat na vlastní náklady. „Sice se předpokládá, že se obec bude po stavebníkovi zpětně domáhat úhrady nákladů, ale zvlášť v případech, kdy je vlastník osobou neznámou, neznámého pobytu či nesolventní, obec peníze zpět nikdy nedostane,“ uvedla mluvčí.

Podle ní trvá tenhle stav už od roku 2004, kdy problém řešil první ombudsman Otakar Motejl. „Aby se to konečně nějak řešilo, tak z iniciativy ombudsmanky vznikla v roce 2014 při ministerstvu vnitra mezirezortní pracovní skupina. Ministerstvo financí doporučilo poskytovat finanční prostředky ze státního rozpočtu formou dotace. Ostatní se na tom shodli,“ dodala.

Šlechtová chce došlápnou na obce

Souhlasilo prý i ministerstvo pro místní rozvoj, které přislíbilo připravit návrh dokumentace programu s podmínkami pro poskytnutí dotace. „Přes všechny přísliby však nic nepředložilo. Veřejná ochránkyně práv proto požádala vládu, aby uložila ministryni pro místní rozvoj tento program s podmínkami do konce března předložit,“ uvedla Hrazdílková.

Odkazuje se na dopis ministryně z 11. září 2015 v němž údajně vyrzuměla „Asociaci krajů ČR, že souhlasí s financováním formou dotace a jako budoucí poskytovatel dotace připravuje návrh dokumentace programu“. 

„MMR zopakovalo, že nesouhlasí s návrhem dotačního programu, neboť veškeré pravomoci mají podle stavebního zákona stavební úřady,“ reagovala Šlechtová pro Blesk.cz. 

Dotace jsou podle ní nesystémové. „Pokud by to takto měl řešit stát u každé své přenesené působnosti, tak nepotřebujeme ani kraje, ani obce. Tady nejde o nějaký dotační program. MMR to odmítá z principu,“ podotkla.

Ve středu předloží vlastní návrh, jak situaci řešit. Podle něj mají regiony změnit své hospodaření s penězi, které jim stát posílá z vybraných daní. „Každý kraj dostává v rozpočtovém určení daní dva miliony korun ročně. Otázka je: používají je právě pro tyto případy? Odpověď je negativní. Proto budu požadovat zřízení ‚položky‘ pro tyto případy právě v rámci rozpočtového určení daní a bude se to hlídat,“ popsala. 

Ministryně Šlechtová se potýká také s KSČM a novelou pohřebnictví:

rockyshowman ( 26. ledna 2017 15:50 )

 Zlatý p. Motejl, pan Varvařovský a paní Seitlová - smekám před těmito legendami!!!!!!

krupan10 ( 25. ledna 2017 06:12 )

Šabatka je pravdoláskařská dylyna a kráwa

panda82 ( 25. ledna 2017 01:53 )

Obec 271 obyvatel, bez pošty, hospody za chvíli bez obchodu si má vyčlenit peníze, ta nemá skoro takový rozpočet jak Ślechtová roční plat, tak to se potom kecá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa