Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čína přitvrdila s kontrolou internetu. Stopla služby na obcházení cenzury

Autor: Mii - 
24. ledna 2017
15:50

Pokud se obyvatelé Číny rozhodnou získat přístup ke službám jako je Facebook nebo Twitter, které jsou v zemi zakázané, budou to mít zase o něco těžší. Čínská vláda se rozhodla zpřísnit dohled nad internetem a vylepšila svůj cenzurní nástroj známý jako Velký firewall. Všechny šifrovací služby, kterými bylo možné firewall obejít, zakázala.

Vláda má na spuštění novinek 14 měsíců. Nová pravidla se týkají zejména používání virtuálních privátních sítí (VPN), pomocí kterých je možné získat přístup na zahraniční webové stránky. VPN sítě Čína kompletně nezakazuje, ale chce je vystavit povinné registraci, takže jejich používání za původním účelem stejně nebude možné.

Novinku představilo ministerstvo průmyslu a informačních technologií. Napsalo ji ovšem tak vágně, že z ní není patrné, jak bude vláda nová pravidla hlídat ani postihovat, uvádí Washington Post. Resort se nicméně nechal slyšet, že trh internetových připojených služeb v Číně je v nepořádku a vyžaduje „urgentní regulace a řízení“. Zároveň dodal, že „posílí management informační bezpečnosti v kyberprostoru“.

Tvrdá cenzura čínského internetu

Čína v posledních letech podnikla k cenzuře internetu několik kroků. Zdejší internet je proto hodnocen jako nejméně svobodný na světě. Každý uživatel je registrován pod číslem a dohlíží na něj Státní internetový úřad, jenž také vydává licence k online publikování. Všichni poskytovatelé internetu jsou pak státní, takže vláda kdykoli a kohokoli může odříznout od internetu.

V Číně také funguje instituce, jež se věnuje bezpečnosti internetu a již vede sám prezident Xi Jinping. Provoz Velkého firewallu spadá právě sem a dohlíží na něj několik tisíc zaměstnanců. Instituce blokuje všechny velké zahraniční servery – Facebook, YouTube, Flickr, Twitter, Wordpress, Soundclound nebo většinu služeb Googlu.

Čínské instituce také monitorují soukromou komunikaci, a to nejen na internetu, ale i v SMS zprávách. Pokud zpráva obsahuje zakázané slovo, ze zprávy se automaticky odstraní. Pokud člověk píše zakázaná slova často, může jít do vězení.

Od začátku roku 2015 pak není na čínském internetu možné vystupovat pod smyšleným jménem. Uživatelé musí být na všech internetových stránkách registrováni pod reálnými občanskými jmény.

Ani při využívání internetu z internetových kaváren, jež se těší v Číně velkému zájmu, si člověk nepomůže, jelikož se zde musí nejdříve prokázat občanským průkazem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi