Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co bude s bývalým „pasťákem“ v Králíkách? Pelikán chce vězení, Babiš prodej

Autor: ČTK, hrk, vei - 
24. ledna 2017
12:20

Blíží se další politický spor? Dost možná ano, jelikož Andrej Babiš by rád prodal budovu bývalého dětského ústavu v Králíkách soukromému investorovi. Variantou číslo dvě je pro ministra financí vytvoření domova důchodců. Tyto návrhy dnes při návštěvě města zmínil místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO). Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) chce objekt proměnit na ženskou věznici pro 200 vězenkyň s nejmírnějším stupněm ostrahy, což naráží na odpor obyvatel.

„Nic není rozhodnuto, rád si vyslechnu vaše názory. Chceme to zkusit řešit. Chápu, že pan Pelikán nemá místo ve věznicích,“ řekl dnes Babiš asi třem desítkám lidí v Králíkách. Podle Pelikána ale není mnoho času rozhodnutí odkládat, protože počty vězňů stále rostou.

Podle vězeňské služby by ve věznici mohlo najít práci 120 lidí, mělo by v ní vzniknout učiliště pro odsouzené s obory kuchař, číšník a švadlena. Zařízení by spolupracovalo s místními dodavateli. Oba ministři dnes také jednali v místní firmě OMB Composites EU, která má podle Babiše zájem vězenkyně zaměstnávat.

„Firmy mají nedostatek zaměstnanců. Najímání zahraničních pracovníků nefunguje," uvedl Babiš po jednání ve firmě. S ministrem Pelikánem chce ještě probrat další alternativy, kde by věznice mohla být. Nevyloučil ani možnost postavit nové vězeňské zařízení "na zelené louce". Podle Pelikána mají o zaměstnávání vězenkyň zájem i další firmy. Vzhledem k mírnému režimu plánované věznice by bezpečnostní opatření nebyla příliš náročná.

Podle starostky Králík Jany Ponocné (Naše město) připadají v úvahu dvě možná řešení. „Výsledek je takový, že se buď pan ministr zákonným způsobem domluví s investorem na odkoupení domu, nebo tady věznici zřídí,“ řekla Ponocná novinářům.

„V centru tohoto krásného města je úplně zbytečné, aby byli azylanti nebo vězni. Investor, Skirezort Sněžník, má eminentní zájem o tento objekt a chtěl by ho koupit a využít na byty pro své zaměstnance,“ řekl Michal Souček z iniciativy, která věznici odmítá.

V Králíkách věznici nechtějí

Místním lidem vadí, že by vězeňské zařízení bylo umístěno poblíž centra města. Mají obavy jak ze samotných vězenkyň, tak z návštěv, které by za nimi jezdily. Podle jednatele společnosti Sněžník Martina Palána by existence věznice poškodila turistický ruch v oblasti. Záměr ministerstva v minulosti odmítl i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Králíky zorganizovaly loni v listopadu kvůli záměru ministerstva místní referendum. Zúčastnilo se jej 1571 lidí z 3513 oprávněných voličů, účast dosáhla téměř 45 procent. K platnosti plebiscitu je podle zákona nutná účast alespoň 35 procent. Ze zúčastněných hlasovalo platným způsobem proti vzniku ženské věznice 1348 lidí, což představuje skoro 86 procent. Hlasování však nemůže zabránit ministerstvu v jeho plánech. Ministr spravedlnosti před časem uvedl, že nepovažuje výsledek hlasování za většinový nesouhlas, neboť v přepočtu s věznicí nesouhlasilo 38 procent oprávněných voličů.

Dětský výchovný ústav v Králíkách ukončil činnost na konci roku 2014. Králíky už o vypsání místního referenda o jeho využití jednou uvažovaly. Impulsem byl záměr ministerstva vnitra zřídit v objektu pobytové zařízení pro žadatele o azyl. Proti byla část obyvatel i někteří politici. Měli obavy, že přítomnost cizinců by poškodila turistický ruch v regionu, přistěhovalci se nezačlení mezi místní a nemuseli by se v malém městě cítit dobře. Ministerstvo vnitra nakonec od svého plánu ustoupilo.

Na Pelikána v Králíkách nečekalo právě přívětivé uvítání:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa