I přes smogovou situaci a výzvu Prahy k omezení cest auty, řidičů v hlavním městě za poslední dny neubylo. „Razantní pokles provozu v posledních dnech určitě nenastal,“ řekl mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Petr Vomáčka.

Výzva k řidičům podle něj nefunguje. Magistrát by musel vydat zákaz. „Jinak je to stejné, jako byste po řidičích žádali, aby nebourali,“ doplnil.

Provoz v prvním měsíci v roce je podle ÚAMK všeobecně slabší než v jiných měsících roku. Lidé raději sednou do MHD, protože se jim nechce vyjíždět do sněhu, nebo kvůli tomu, že měli ke konci roku větší výdaje a musí šetřit.

Kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu v ovzduší meteorologové v sobotu v Praze vyhlásili regulaci. Utlumena byla výroba ve čtyřech podnicích. Regulace byla odvolána v pondělí večer. Podle informací meteorologů byl v Praze naposledy vyhlášen stav regulace v listopadu 1996.

MHD zdarma?

Smogová situace už také skončila. Radní hlavního města plánovali v úterý na svém jednání rozhodnout o zavedení MHD v době smogu zdarma. Jelikož se ale ovzduší zlepšilo, nakonec si jen řekli, že pokud by znovu došlo ke zhoršení, bude se tím rada zabývat a MHD zdarma zavede. Omezení pro automobily město nechystá.

Kvůli smogu magistrát zakázal vjezd do centra v roce 1996. To tehdy způsobilo dopravní kolaps. Na silničních obchvatech a příjezdech se vytvářely mnohakilometrové stojící kolony vozidel. Zpožděna byla i MHD.

Podívejte se, jak Česko vypadá při smogu:

Fotogalerie
24 fotografií