Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Skončí lidovci a STAN u soudu? Expert: Chystané spojenectví může být nezákonné

Autor: Jakub Veinlich - 
24. ledna 2017
05:47

Po „rozvodu“ s TOP 09 se ženou Starostové a nezávislí znovu do „chomoutu“. Tentokrát chtějí zkusit štěstí ve volbách s vládními lidovci. Mluví se o tom, že vytvoří novou stranu a na společnou kandidátku „naženou“ ty nejschopnější ze svých řad. Jenže podle politologa Milana Znoje z Karlovy univerzity může tenhle plán dohnat Lidovce i Stan až před soud. 

Otevřená koalice je téměř vyloučená – každá ze stran by totiž musela získat ve volbách alespoň pět procent. A to nebudou chtít zřejmě riskovat. Pro případnou spolupráci, kterou strany ale definitivně zatím nestvrdily, jsou tedy dvě možnosti.

Úplně nová strana

Pokud by Stan a Lidovci a popřípadě ještě i další strany chtěli vytvořit úplně nový subjekt, hodně by tím podle politologa Milana Znoje riskovali. Lidové noviny už dokonce spekulují i o několika názvech – Lípa, Třetí síla a nebo LiSt ( Lidovci a Starostové). „Že by vznikl nějaký LiSt a že by to Lidovci schválili, tomu vůbec nevěřím,“ řekl Blesk.cz politolog Znoj.

„A kdyby to byl jenom nějaký fíkový list pro volby, jen nějaká pseudokandidátka, tak to by samozřejmě riskovali žalobu. Kdyby to udělali jen fiktivně, že by vznikla jedna strana jen na papíře a oni by si tam napsali kandidáty a obešli by tím tedy tu klauzuli pro získání 10 procent, tak je téměř jisté, že by je ostatní strany hnaly k soudu,“ dodal Znoj s tím, že by to bylo obcházení kvóra pro koalice.

Podle informací Blesk.cz už Starostové dělají vše pro to, aby nová strana vznikla. Na připravené archy totiž mají sbírat 1000 podpisů potřebných k založení nového politického uskupení. A to i přesto, že jeho vznik zatím oficiálně neposvětili ani členové Lidovců, ani STAN. A právě v KDU-ČSL by mohl podobný projekt podle Milana Znoje narazit, protože lidovci si potrpí na svou značku a tradici.

Podle ústavního právníka Jana Wintra podobný model vzniknout může, protože zákon nic takového nezakazuje. „Oni tím obcházejí to pravidlo, že dvoučlenná otevřená koalice musí získat ve volbách 10 %, tříčlenná 15 %. A to se obchází tím, že si vytvoří volební stranu, která potom kandiduje,“ popsal Wintr.

Podobný projekt jako s TOP 09

Pokud by společná strana nakonec nevyšla, může přijít na řadu i to, co už si Starostvé vyzkoušeli s TOP 09. Své lidi nechali dopsat na kandidátku strany Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga a vznikl tak projekt TOP 09 s podporou Starostů. Tohle „manželství“ ale nevydrželo, ale STAN chce zůstat ve vysoké politice – proto hledá partnera, se kterým by se mu to mohlo povést.

„Pokud vymyslí podobné aranžmá, tak to není nic proti ničemu,“ dodal Wintr.

Na případné společné kandidátce by se mohla podle Lidových novin objevit i zajímavá jména. Starostové doufají, že přemluví ke kandidatuře „jadernou babu“ šéfku Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou. Ta ale jakoukoliv další kandidaturu podle informací redakce Blesk.cz odmítá. Ale je ochotná vystupovat jako odborná mluvčí – tedy něco jako stínová ministryně. Další ženou na kandidátce by mohla být také někdejší úspěšná europoslankyně a neúspěšná kandidátka na prezidentku Zuzana Roithová – místopředsedkyně lidovců.

Úspěch se nedá vyloučit

Ať už budou zmíněné strany kandidovat na jakémkoliv půdorysu, úspěch se může při volbách podle politologa Znoje dostavit. Sice asi neporazí ANO ani například pravicovou ODS, ale po hranici 10 % by společně sahat mohli, myslí si expert. A to by jim mohlo v příští vládě vynést také ministerská křesla. A o to tu jde v první řadě.

„Byli by přijatelní pro všechny a měli by velký koaliční potenciál,“ uzavřel úvahy o možném úspěchu Znoj.

hejhej ( 24. ledna 2017 16:34 )

Kdo by tu pidi stranu starostů volil???? Stejně,jako kdo by volil zrádce KDUČSL, kteří obrali daňové polatníky o miliardy k vůli církevním restitucím a kde mají zrádce a lháře Hermana???? Nejlepší je nevolit strany,které sedí v parlamentu jako žáby na prameni a jenom hrabou pod sebe.

joudajoudovy ( 24. ledna 2017 07:24 )

to si mysli, ze narod je tak hloupy?

deep_ass_flsting ( 24. ledna 2017 06:55 )

Sebranka začíná kalkulovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa