Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Retro fotogalerie: Jak se změnila lesbická láska od 19. století do současnosti

24. ledna 2017 | 06:00

Homosexuální vztahy tu byly odjakživa. Jenže dříve se o tom nemluvilo, však také ještě v první polovině dvacátého století byl vztah mezi jedinci stejného pohlaví považován za trestný čin. Jak vypadala homosexuální láska mezi dvěma ženami na konci devatenáctého století a později během dvacátého?

Dovedete si představit, že by se na přelomu devatenáctého a dvacátého století po ulicích procházely ženy, které se drží za ruce a nepokrytě dávají najevo svou lásku? Asi těžko, že? Společnost nebyla vždycky tak benevolentně nastavená vůči milostnému vzplanutí dvou osob stejného pohlaví. 

Ještě před padesáti lety byla homosexualita v některých státech považována za nemoc, kterou je potřeba léčit, jinde zase byla kriminalizována. U nás byl vztah muže a muže, případně ženy a ženy, zlegalizován až v roce 1962. Ačkoliv se to může zdát komické, v některých zemích je dodnes považován za trestný čin. A někde, jako například na Jamajce, je nezákonný styk muže s mužem, zatímco v případě dvou žen je v pořádku. 

Jak vypadala láska mezi něžným pohlavím posledních sto let? Podívejte se na fotogalerii!