Ačkoliv roční kupon pro cestování MHD je o tisíc korun levnější než dřív, černých pasažérů stále přibývá. Zatímco v roce 2013 jich revizoři chytili 253 tisíc a o rok později 277 tisíc, loni to bylo už 300 tisíc.

Revizoři se navíc stále častěji setkávají s lidmi, kteří do nich při kontrole strkají nebo se je snaží bouchnout a utéct. Někteří jsou dokonce tak agresivní, že jde o těžké napadení, a musí být kvůli jeho následkům několik dní v pracovní neschopnosti.

Takovou zkušenost má i revizor Tomáš (31), který ve vestibulu metra Vltavská požádal pána o lístek. „On chtěl utéct, tak jsem ho zadržel, na což mám právo, a řekl jsem, aby vyčkal do příchodu policistů, kteří ho legitimují,“ popisuje Tomáš.

Cestující ale neposlechl a místo toho, aby se zastavil, začal Tomáše napadat pěstí a snažil se mu vyprostit. „Postupně jsme došli až k eskalátoru, kde do mě začal kopat. Nahoře už naštěstí byli policisté, kteří ho uklidnili. Pán jim tvrdil, že si vše vymýšlím a kopance na bundě mám od toho, že jsem mu spadl pod nohy,“ vypráví.

Z napadení ho ale usvědčily kamery ve stanici. Revizor Tomáš musel být pak s pohmožděninami na neschopence a kvůli trhlinám na kůži měl i zafixovanou ruku.

Celkem 32 revizorů muselo jít loni na pracovní neschopnost, právě kvůli následkům z napadení cestujícím.

Denně bývá v terénu 80 revizorů. Každý během směny zkontroluje 250 cestujících. Šest procent lidí po uložení pokuty opravdu doložilo, že si jízdní doklad nechalo doma. Nelze je tedy považovat za typické černé pasažéry.

Pravomoci revizora

Může chtít občanku?

Pokud se pasažér neprokáže platnou jízdenkou, revizor ho má právo legitimovat, ukládá mu to zákon o drahách. Cestující je povinen mu průkaz totožnosti předložit.

Problém nastává v situaci, kdy se cestující legitimovat nechce. Revizor nemá žádný donucovací prostředek, aby černého pasažéra donutil k předložení občanského průkazu. Ten si mohou vynutit jen policisté a městští strážníci.

Může mě zadržet?

Pokud se neprokážete dokladem totožnosti, máte podle zákona povinnost počkat s revizorem na příjezd policistů, kteří vás legitimují. V případě, že se rozhodnete uprchnout, má revizor právo vás zadržet. Nesmí k tomu ale použít větší síly, než je nezbytně nutné.

Fotogalerie
10 fotografií