Budoucnost jedněch z nejoblíbenějších farmářských trhů je stále nejistá. S koncem roku 2016 vypršela smlouva dosavadnímu pořadateli, jímž byla společnost Archetyp. Ta úspěšné vedla trhy již sedm let a za tu dobu si získala obrovskou přízeň občanů.

Žižkovská radnice kvůli vypršení smlouvy vyhlásila veřejnou soutěž, kam se přihlásilo pět zájemců. Z těch pak vybrala toho podle nich nejvhodnějšího.

Lidé se ale začali proti novému pořadateli bouřit a začali podepisovat petici. Dokonce založili i petiční výbor. V důsledku toho městská část přehodnotila svůj verdikt a rozhodla se smlouvu s novým pořadatelem nepodepsat.

Místo toho chce trhy pořádat vlastními silami. S návrhem přišel místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS) a jeho myšlenku rada městské části nedávno podpořila.

Podobným způsobem organizují trhy například v Praze 6 a nezaznamenal jsem, že by si na to někdo stěžoval. V nedávné veřejné debatě okolo nového provozovatele trhů mimo jiné vyšlo najevo, že pořádání trhů skýtá poměrně velký obchodní potenciál. Naším cílem ale není vydělat na lidech nebo farmářích. Budeme garantovat férové podmínky pro farmáře a přijatelné ceny pro lidi,“ tvrdí místostarosta Bellu.

Starostka svolala mimořádné zastupitelstvo

Návrh se bude projednávat na mimořádném zasedání zastupitelstva v úterý 24. ledna. Petiční výbor, který se ohání podpisy pěti tisíc lidí, ale s tímto usnesením jednoznačně nesouhlasí. Podle něj bude Praha 3 opakovat fatální chybu, která nastala v Praze 10. Ta se před lety rozhodla pořádat farmářské trhy na Kubánském náměstí také na vlastní pěst.

„Ve skutečnosti tržiště na Kulaťáku provozuje sdružení Farmářské trhy a ty na Andělu pak společnost Lucky service. Trhy v Praze 5 jsou v současnosti jediné, kde městská část organizátorovi trhu platí za jeho činnost. Spolu s trhy v Praze 10 jde zároveň o jediné případy, kdy existence farmářského tržiště vytváří pro městkou část ztrátu,“ upozornil petiční výbor.

Praha 10 podle petičního výboru na pořádání trhů ročně tratí, v roce 2015 ztráty dosahovaly až výše 1,3 milionu korun. Nejvyššími příjmy se pak naopak chlubily právě trhy na Jiřáku a trhy na Náplavce, obojí pořádané společností Archetyp. 

„I nadále považujeme za nejlepší z možných řešení vypsání férového koncesního řízení. Městská část nemá jakékoliv relevantní podnikatelské zkušenosti ani odpovídající personální obsazení, což povede k úpadku oblíbených trhů,“ uvedla mluvčí petičního výboru Gabriela Sedláčková.

Nový pořadatel musí mít zkušenosti

Petiční výbor proto požaduje, aby se celý návrh znovu projednal. „Chceme, aby zastupitelstvo prodloužilo Archetypu smlouvu do srpna a aby vypracovalo podmínky koncesního řízení na výběr dlouhodobého organizátora trhů. Zároveň by podmínkou mělo být to, že by pořadatel měl mít zkušenosti s pořádáním trhů a zajistit minimálně stejně kvalitní provoz tržiště jako doposud,“ dodala Sedláčková.