Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Létající hasiči“: V Dubaji představili revoluční zbraň proti požárům

Autor: Alexandr Božilov - 
23. ledna 2017
20:57

Hasiči v Dubaji spouštějí revoluční novinku v boji s požáry. Pomocí takzvaného flyboardu se mohou při krocení plamenů pohybovat nad zemí. Úřad dubajské civilní obrany si od nového postupu slibuje rychlejší a efektivnější hašení požárů na lodích či mostech.

Flyboard funguje na bázi cirkulace vody, kdy je hadice napojená na turbínu silného vodního skútru, která do hadice vhání obrovské množství vody. Ta následně svou silou vznese člověka, který je se zařízením spojen speciálním párem bot, až do několikametrové výšky. Doposud flyboard sloužil výhradně pro vodní radovánky. V Dubaji však přišli na to, že s trochou akrobatické dovednosti hasičů může toto zařízení pomoci při hašení požárů.

Projekt zvaný Delfín byl pod taktovkou ředitele dubajské civilní obrany představen v neděli. Úřady si podle ruské stanice RT od novinky slibují, že pomůže hasičům lépe, rychleji a hlavně efektivněji hasit požáry lodí, mostů a budov na pobřeží. Požárníci i s hadicí se totiž dostanou během okamžiku do několikametrové výšky, odkud mohou bezpečně zlikvidovat plameny.

V bohaté arabské zemi se tak možná inspirovali loňským případem z amerického státu Minnesota. Jeden muž tam totiž za pomoci trysek z flyboardu ve stylu Jamese Bonda uhasil oheň, který zachvátil jeho jachtu na jezeře Cross.

bibs_7 ( 2. dubna 2017 11:12 )

"Jeden muž tam totiž za pomoci trysek z flyboardu ve stylu Jamese Bonda uhasil oheň, který zachvátil jeho jachtu na jezeře Cross." - ke prej jachta, LOL.

Zobrazit celou diskusi