Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stropnického stínová vláda: Šofér uprchlíků, lovec letenek a kritička dálnic

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. ledna 2017
14:20

Zelení zbrojí na podzimní volební boj o Sněmovnu. Upravili si název a sestavili stínovou vládu, která má oponovat dosluhujícímu kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD). Šéfem zeleného „kabinetu“ je Matěj Stropnický, o zahraničí se postará Petr Štěpánek, o lidská práva či migraci Michal Berg. Není nouze ani o ženy, kdy zaujme mimo jiné bývalá ředitelka z ŘSD Miloslava Pošvářová, kritička stavu českých dálnic. Co si od expertního týmu Stropnický a spol. slibují?

„Současná vláda potřebuje odbornou i politickou oponenturu, protože se jí nedostává ze strany opozice,“ míní šéf Zelených Matěj Stropnický. A na jejich víkendovém sjezdu v Hradci Králové vznikl nový expertní tým. Tedy stínová vláda, ve které jde částečně o členy strany, ale i o odborníky „zvenčí“. „Jsou to odborníci ve své profesi, něco dokázali, teď je potřeba, aby to využili ve prospěch veřejnosti,“ upozornil Stropnický.

Blesk.cz pak dodal: „Sjezd považuji za úspěšný. Máme nový dlouhodobý program, vizuál a tým stínování vlády. Jsme tady a jsme připraveni hájit občany před byznysmeny v politice.“

Mezi zelenými „ministry“ je i podnikatel Hlavenka

Na to, že se ve Straně zelených i kolem ní pohybuje řada expertů v různých oborech, upozorňuje i místopředseda Michal Berg. „Současná vláda i v tom posledním roce svého fungování má stále mnoho témat, které si oponenturu velmi zaslouží. Toto jsme chtěli ještě zintenzivnit,“ řekl Blesk.cz Berg. On sám dostal na starost lidská práva a migraci. K ní má blízko nejen proto, že ho v minulosti zatkli při pomoci Syřanům v Maďarsku, které převážel ve svém autě.

Člen Strany zelených Michal Berg, kterého v Maďarsku zatkli za to, že převážel ve svém autě trojici Syřanů Člen Strany zelených Michal Berg, kterého v Maďarsku zatkli za to, že převážel ve svém autě trojici Syřanů | Facebook

Přední členy Zelených zastupují ve stínové vládě také starosta Prahy 4 a jeden z někdejších vyjednávačů o vstupu Česka do EU Petr Štěpánek (který dostal na starost zahraničí) či bývalá předsedkyně Zelených Jana Drápalová (životní prostředí), která stranu vedla po Ondřeji Liškovi a před Matějem Stropnickým. A další zmiňovaní experti? 

Potetovaná dopravní expertka Miloslava Pošvářová proslula coby ostrá kritička poměrů v oblasti českých silnic a dálnic. Na ŘSD v minulosti pracovala jako ředitelka Úseku kontroly kvality staveb, z úřadu odešla ve zlém. V roce 2014 však převzala cenu Nadace Charty 77 za občanskou statečnost – za nekompromisní kritiku toho, jakým způsobem se v Česku staví dálnice. Za Zelené už kandidovala do Senátu, avšak neúspěšně. Nyní je stínovou ministryní dopravy.

Průmysl, obchod a informatiku Zelení přisoudili Jiřímu Hlavenkovi, strojnímu inženýrovi a IT specialistovi, který v oblasti IT podniká a investuje. Je mimo jiné spoluvlastníkem společnosti na vyhledávání letenek Skypicker. V krajských volbách v říjnu 2016 byl lídrem společné kandidátky Zelených a Pirátů v Jihomoravském kraji a stal se zastupitelem. Spolupracují spolu navzdory tomu, že Stropnický před rokem kritizoval Čechy za to, že létají přesmíru.

Berg: Smogová situace ukazuje, že je třeba konat

Do expertního týmu zamířila třeba i dlouholetá vysokoškolská učitelka a enviromentální ekonomka Naďa Johanisová, která dostala na starost oblast financí. Zelení se totiž upínají k ekologické daňové reformě, kdy chtějí připravit postupného navyšování poplatků za využívání přírodních zdrojů a případně i zavedení nových daní v zájmu životního prostředí.

Sám Stropnický se však v poslední době soustředí i na další témata. Vedle sociálního bydlení vyvíjí i aktivity například v oblasti budování vysokorychlostních tratí.

Matěj Stropnický představil nový expertní tým Zelených i nové logo. Matěj Stropnický představil nový expertní tým Zelených i nové logo. | ČTK

„Tyto priority – např. sociální bydlení nebo podpora vysokorychlostních železnic, to je rozšíření témat, kterým se věnujeme kromě těch ekologických. Například v současné době. kdy panuje smogová situace ve velké části republiky, se ukazuje, že ty věci spolu souvisí. Pokud lidé nemají dostupnou, kvalitní a rychlou veřejnou dopravu, tak jezdí více autem, tím pádem máme horší vzduch,“ podotkl Berg. 

Se zdaněním velkých znečišťovatelů je to podobné. „Také když firmy vypouští do ovzduší škodlivé látky a nejsou dostatečně zdaněny, aby měly větší motivace znečištění nevypouštět, tak se nám tu bude hůře dýchat. Proto je naší prioritou ekologická daňová reforma. Snažíme se o provázání životního prostředí s ekonomickými nástroji,“ doplnil Berg.

Domov místo dávek. Sociální bydlení jako velké téma

Místní rozvoj dostal ve stínové vládě Zelených, kteří na sjezdu zaujali i novým logem ve tvaru písmene „Z“, na starost Jan Korytář – ekolog a exprimátor Liberce, v současné době liberecký krajský zastupitel a náměstek primátora pro ekonomiku. Zastupuje Hnutí Změna, s nímž Zelení spojili síly nyní již i celostátně.

Do jeho gesce spadá jedna z věcí, za kterou Zelení bojují. Prosazení zákona o sociálním bydlení, který vyvolal třenice i mezi současnou ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (ANO) a ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD).

Zelení o jeho prosazení stojí eminentně. Podle nich navíc v Česku obecně nadále chybí levné bydlení a stát tak lidem neumí pomoci. „Začneme znovu stavět obecní nájemní byty pro nejširší vrstvy obyvatel. Budou energeticky úsporné, levné na pronájem a nebudou k nim potřeba hypotéky. Podpoříme zároveň zákon o sociálním bydlení, který by lidem v bytové nouzi nabídl domov místo dávek,“ uvádí Zelení. 

Matěj Stropnický upozorňuje, že strana přichází s iniciativou Domov místo dávek. „Vyzývá vládu, aby neprodleně přijala tento zákon tak, aby mohl projít legislativním procesem do konce tohoto volebního období,“ podotýká.

Pomoc proti „šmejdům“ i soukromí na internetu

Berg zmiňuje i témata, která mají Zelení jako priority v jeho resortu – tedy v oblasti lidských práv. „První aktuální problém je zákon o bezplatné právní pomoci osobám s nízkými příjmy. Ten současná vláda nebyla schopná představit, přestože ho slíbila,“ upozorňuje Berg.

„Zatím je tam velký rozpor v tom, že by tu bezplatnou právní pomoc měli poskytovat pouze advokáti. My si myslíme, že by to mělo být rozšířeno i na neziskové a zájmové organizace, které často mohou tu pomoc poskytnout mnohem lépe, efektivněji a levněji, takže by se lidé více domohli svých práv. Např. v okamžiku, kdy jim neplatí partner výživné nebo je okradou nějací ‚šmejdi′,“ míní Berg.

Dalším tématem pro Zelené je i ochrana soukromí na internetu. Berg připomněl, že na vládě je nyní návrh zákona o vojenském zpravodajství. „Dává možnosti plošného sledování internetu, což si myslíme, že je v rozporu se zájmem ochrany soukromí. Tyhle problémy s narušováním soukromí se budou čím dál tím více projevovat a objevovat. Je potřeba to zarazit hned na začátku,“ dodal s tím, že plošné sledování internetu je něco nepřijatelného.

joudajoudovy ( 24. ledna 2017 07:22 )

naondulovane zelene zetko ma zalusk na misto premiera.... kde se objevi, dela pouze rozruch a cinta nesmysli hodici se k aktualni situaci. zatim kde statoval nic neprevedl, byl odvolan a ON chce ridit stat? je videt, ze osobni ego prevysuje rozum, nebot by vedel, ze vystavba rychlodrahy je v ceske republice nesmysl. nebo bude odsekavat kopce a zasypavat doliny, aby zajistil podminky pro rychlodrahy? zeleny hlene! nejsme holansko ci japonsko a psenka ti pokvete akorat na sibiri, tam se muzes realizovat a implementovat sve ekologicke i demokraticke rozmary. misto bude i pro vyznavace satku... bohuzel, ma to dve vady - budes nosit beranici a "satkari" jsou netahavi, ale ty si jiste poradis. ho-v-no hori a tak teplo bude zajisteno. prvni krok k uspechu.....

dvorece ( 23. ledna 2017 19:21 )

.2 pravdivé příspěvky mi ted zrušili, dám je tedy na fejs, díky za zdější demokracii.

settt ( 23. ledna 2017 19:21 )

skvělé...potěšili mne...jak programem, tak výběrem lidí....po volbách po nich ani pes neštěkne...a to je skvělé.....

dvorece ( 23. ledna 2017 19:17 )

Začínám mít dojem, že voliči chodí k volbám ožralí. Žilková - zastupitelka, mladý Stropnický - zastupitel, fotr, který nebyl nikdy na vojně a nemá odpovídající vzdělání - ministr obrany. Kruci chodte k těm volbám střízliví, já se pak za svoje politiky stydím, to nemají ani v Rusku, takové hlupáky.

gabreta ( 23. ledna 2017 19:05 )

Pošvářová je dost chytrá ženská. Co mezi tou zelenou sebrankou vůbec dělá?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa