V Praze se na konci minulého týdne ve zvýšené míře objevil polétavý prach, smogová situace neustává. Magistrát proto vyzývá všechny obyvatele metropole i ostatní, kteří do hlavního města dojíždějí, aby omezili jízdu ve svých osobních autech a více využívali MHD.

„Rada hlavního města na svém zítřejším projednání zváží vyhlášení jízdného zdarma v rámci pražské MHD, případně budeme řešit také posílení této dopravy,“ prozradil na mimořádné tiskové konferenci v pondělí 23. ledna náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Pokud k tomuto kroku skutečně dojde, stanoví rada podle Dolínka přesnou hodinu, od kdy bude hromadná doprava po městě jezdit bezplatně. Zároveň Praha spolupracuje se Středočeským krajem, který je smogem v současnosti také zasažen.

V souvislosti s tím magistrát vyzývá obyvatele, kteří do Prahy pravidelně dojíždějí za prací, aby svá auta odstavovali při nejbližší možné příležitosti a zbytek cesty po městě absolvovali veřejnou dopravou.

Regulace se nechystá. Kvůli žalobám

Vzhledem k současnému smogu v Praze se magistrát nechystá omezovat dopravu v některých úsecích, a to navzdory tomu, že během uplynulému víkendu parkoviště u obchodních center praskala ve švech. Podle vyjádření Petra Dolínka k těmto praktikám docházelo v 90. letech a omezování dopravy poté vedlo k žalobám, protože lidé nemohli jezdit.

Jsme velmi daleko od regulace individuální dopravy. Jde o solidaritu a zdraví všech lidí v Praze. Komunikace typu tunelový komplex Blanka nám snižují podíl negativních látek v pražském ovzduší. Negativní vlivy z hlediska osobní dopravy pozorujeme nejvíce v okamžiku rozjíždění vozů. Kdybychom zavřeli dopravní tepny, auta začnou jezdit jinde, kde by mohla nastat ještě horší situace,“ řekl dál ke smogové situaci Petr Dolínek.

V rámci prosby o omezení osobní dopravy se magistrát obrací také na podnikatele, kteří v metropoli působí. Ti mají dle výzvy vzhledem k přepravě odložit všechno, co není nezbytně nutné v těchto dnech transportovat.

Nic nového, lidé si jen zvykli na mírné zimy

Podle odborníků se současný stav nijak zásadně neliší od dřívějších smogových situací. Pražané si pouze zvykli na mírnější průběh zimy v posledních letech, kdy smog nebyl na alarmujících hodnotách. Mrazivá zima naopak vzniku nadlimitního výskytu polétavého prachu v ovzduší nahrává.

Magistrát během mimořádné tiskové konference také apeloval na Pražany, kteří si topí doma v krbech, aby svou činnost také omezili. Regulaci největších zdrojů znečištění z hlediska průmyslového provozu kontroluje Česká inspekce životního prostředí.

„Regulace menších zdrojů je problematická, nemá oporu v zákonech. Regulace v domácnostech je pak prakticky vyloučena,“ uzavřela téma radní Jana Plamínková (Trojkoalice/STAN).

Průběh smogové situace a rozhodnutí pražské rady ohledně bezplatné MHD pro vás budeme sledovat.