Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babišova EET brzy dostihne i prodejkyně kosmetiky. Kadeřnice příští rok

Autor: simao - 
23. ledna 2017
12:05

Povinnost přizpůsobit se požadavkům elektronické evidence tržeb (EET) budou v tomto roce muset po restauracích a ubytovacích zařízeních další lidé, kteří mají pomalu na čase, pořídit si pokladny. Nevyhne se to podomním prodejcům, u nichž jde o hlavní část jejich výdělku. Ať už jde o prodejkyně kosmetiky či jiných výrobků od vysavačů po potravinové doplňky. EET si tak „došlápne“ i na část tazkvaných Avon Ladies. 

V prosinci 2016 odstartovala evidence pro stravovací a ubytovací služby. Šlo o první fázi EET, během jejíhož startu vyrazil Andrej Babiš (ANO) do pražských kaváren zjistit, jak evidence funguje.

Již v 1. března 2017 odstartuje fáze druhá – ta se týká maloobchodu a velkoobchodu. Zahrnuje přitom velké množství podnikatelů, včetně těch menších, u nichž se Babiš hájí, že na ně necílí, jak opozicie naznačuje. Důležité v tomto případě bude pro to, zda budou muset evideovat, jestli jde o hlavní podnikatelskou činnost, či vedlejší.

Druhá fáze EET se totiž týká třeba i těch, koho živí podomní prodej. A tak jde třeba o prodejce vysavačů, hrnců či prodejkyně kosmetiky, např. Avon Ladies, které se věnují prodeji kosmetiky v hlavní části svých příjmů, upozorňuje pondělní vydání MF Dnes.

„Naše poradkyně jsou o situaci v oblasti EET informovány, konkrétní metodu vyhovění zákonu necháváme na nich,“ řekla listu Alena Pytlíčková z Avon Cosmetics.

Prodejkyně kosmetiky letos, kadeřnice až příští rok

Nepůjde přitom o všechny prodejkyně kosmetiky, ale o ty, které provozují přímý prodej na živnostenský list. Finanční správa totiž počítá i s možností prodeje kosmetiky jako doplňkového prodeje – jako doplněk k hlavní části podnikání je vnímán, pokud jde o tržby do 175 tisíc korun ročně. V takovém případě pod EET spadat od března nebude.

Pokud je tedy hlavní činností něco jiného než prodej výrobků (např. kosmetické poradenství), povinnost evidovat nastane patrně až příští rok v červnu, upozorňuje MfD.

Stejně tak web etrzby.cz upozorňuje, že na vybraná řemesla a výrobní činnosti, jako jsou třeba kadeřnice (prodávající jinak třeba i kosmetiku a kadeřnické přípravky) či výrobci mýdel, parfémů a toaletních přípravků, se EET vztahuje až čtvrtá fáze EET. Tedy ta, která začne 1. června 2018.

VIDEO: Jak fungují EET pokladny v českých restauracích?

Video  Nové EET pokladny: Umí i „trknout“ obsluhu, když ignoruje hosta.  - Michal Sedlický, Lukáš Červený, David Vaníček
Video se připravuje ...

VIDEO: Andrej Babiš hájil v pražské kavárně EET: Necílíme na malé podnikatele, ale na všechny

Video  Babiš o EET: Honíme všechny, necílíme na malé podnikatele.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Dagu69 ( 25. listopadu 2018 11:34 )

Babiš posr....co se dalo! A bude se tam držet zuby nehty!

22855 ( 5. února 2017 18:27 )

to je zajímavý znám několik hospodských kteří zavřely prý zkrachovali kvůli EET ,ale během ledna ty samí jedou znovu dál , ale pod jinou firmou a už i mají EET . To je asi aby jim nikdo neporovnával tržby ,nebo do nich neštoural že ? Plno lidí podvádí třebas nakupuje vína na moravě za pár korun bez dokladů , nebo nakupuje v cizích státech věci slevněné atd. a pak ho prodávají za těžký peníze a za jiný značky ve své prodejně . Taky u nás bylo srnčí často v hospodách ted o ně nezavadíš , asi čím to je , že by pytláků ubylo ? V Madarsku tam ji to nevadí EET a jsou tam malý krámky i hospody na vesnicích taky tak proč u nás jim to vadí ???? ( jezdím tam 6x za rok mám tam známí a do lázní a ty se čechům jen smějou kvůli EET jak ho nechtějí )

anna1234 ( 24. ledna 2017 10:36 )

.. o tom žádná, daně by se platit měly. A teď si představ, kdyby se dával milion k milionu, které protékají tam nahoře. To by bylo panečku miliard. Bohužel taková čistka nenastane.

joudajoudovy ( 24. ledna 2017 07:50 )

korunka ke korunce a jsou z toho miliardy.... i zamestnanec odvadi dane.

joudajoudovy ( 24. ledna 2017 07:30 )

cintaci...., jestli nekdo zavira "kram", jeho podnikani neni ciste. je zajimave, ze na zapade to jde a u nas vecny problem. vsem bych pral nemecke ci americke zakony, to by bylo kriku a plna vezeni za danove uniky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa