Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Trumpa platí cizí vlády.“ Právníci ladí žalobu, prezident prý porušuje ústavu

Autor: Alexandr Božilov - 
23. ledna 2017
10:50

Skupina amerických právníků a vědců se chystá podat žalobu na Donalda Trumpa. Podle jejich názoru totiž nový americký prezident přijímá platby od cizích vlád skrze hosty ve svých hotelech, a tím porušuje ústavu Spojených států.

V Americké ústavě stojí, že nikdo, kdo zastává veřejnou federální funkci, nesmí od cizích vlád přijmout žádný dar či finanční příspěvek. Trump podle názoru skupiny právníků a vědců, která si říká Občané za zodpovědnost a etiku ve Washingtonu, porušuje ústavu tím, že si nechává platit od představitelů cizích vlád za jejich pobyt v hotelech, které mu patří.

„Nechtěli jsme, aby to zašlo tak daleko. Doufali jsme, že prezident Trump před nástupem do funkce udělá potřebné kroky, aby se vyhnul porušování ústavy. My jsme teď nuceni podniknout určité právní kroky,“ stojí podle stanice BBC v prohlášení výkonného ředitele skupiny Noaha Bookbindera.

Video  První prezidentský projev Donalda Trumpa: S českými titulky  - Blesk TV, Reuters
Video se připravuje ...

Fotogalerie Inaugurace Donalda Trumpa 45. prezidentem USA 44 fotografií

Obvinění důrazně odmítá Trumpův syn Eric, který nyní zastává pozici viceprezidenta Trump Organization. Podle něj byly podniknuty všechny potřebné kroky, aby firma, kterou vybudoval jeho otec, nadále fungovala naprosto v souladu s americkým právem. Rada prý mimo jiné odsouhlasila to, že veškeré peníze, které Trumpovy hotely obdrží od představitelů cizích vlád, poputují rovnou do státní pokladny. Iniciativu skupiny proto podle deníku New York Times považuje Eric Trump za „obtěžování z politických důvodů“.

Trump prý porušuje ústavu. Trump prý porušuje ústavu. | ČTK, EPA, REUTERS

Občané za zodpovědnost a etiku ve Washingtonu nicméně nehodlají své postoje jakkoliv měnit. Dá se tak očekávat, že na federální soud na newyorském Manhattanu dorazí během pondělí první žaloba na 45. prezidenta USA.

 

joudajoudovy ( 24. ledna 2017 08:29 )

a co prusvihy amiku v evrope? bude nekdo stihany? http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Posledni-Obamuv-darecek-Zoufale-utajovana-h avarie-americkeho-kamionu-u-ruskych-hranic-Martin-Koller-spekuluje-o-jaderne-valce-v-Evrope-472569

ronyrony ( 24. ledna 2017 07:19 )

Hlavně,že Obama byl černoch z Keni,a to bylo ok?

Deneček ( 23. ledna 2017 15:42 )

MarkusHermann:Soudruzi rodiče asi mají zkušenosti,když ti to všechno podrobně popsali,škoda,že se neblokuje hoax,všechny tvé příspěvky by se ihned mazaly.

Deneček ( 23. ledna 2017 15:36 )

Soudruzi rodiče asi mají zkušenosti,když ti to všechno podrobně popsali,škoda,že se neblokuje hoax,všechny tvé příspěvky by se ihned mazaly.

vojjaksvejk ( 23. ledna 2017 14:51 )

 Co jiného se dá čekat od spolku kočičí pracky Cintonové obdoby naší PPK Pražská povaleč kavárna a jejich přidisráčů placených Sorosem co neumí prohrávat? A co Majdan? Také bude ? ))) )http://zvedavec.org/komentare/2017/01/7157-kdo-chce-svrhnout-trumpa.htm

Zobrazit celou diskusi