Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maminka už se nevrátí? Malý Davídek se pořád ptá po Nadě, která zemřela při berlínském masakru

Autor: els - 
22. ledna 2017
18:05

Odvaha zvítězila nad strachem. Malý David (5) se s tátou vydal do Berlína uctít matčinu památku. Ta totiž byla jednou z obětí vánočního masakru na berlínských vánočních trzích. Je tomu měsíc, co na náměstí Breitscheidplatz vjel kamion řízený islamistou do davu lidí.

Davídek s tátou Petrem Čižmárem přinášejí na místo masakru oranžové gerbery. Ty totiž měla Davidova máma Naďa nejraději. Posmutněle se dívají do svíček a Davídek žasne: „Tolik svíček a jen pro mámu!“

Doprovázejí je redaktoři z německého deníku Bild, neboť Petr nechce, aby jeho žena byla jen pouhým číslem na seznamu mrtvých, ale chce, aby svět znal její jméno. Proto se rozhodl tak otevřeně mluvit o celém útoku.

Než se tam David s tátou odhodlal vydat, musel překonat velký strach. „Tati, tam nás zabijou teroristi,“ říkával otci, když ho chtěl vzít do Berlína.

Po měsíci se rovněž odhodlali navštívit mámin berlínský byt. Petr má kvůli práci vlastní byt v Braunschweigu. Tam se taká v osudný den s Davidem vydali.

Davídek s mámou odpoledne pekl cukroví a večer odjel s tátou pryč z Berlína, protože Naďa se měla jít s kolegy pobavit na vánoční trhy. Měli sraz v osm hodin u brány.

Právě tam ale najel islamista Anis Amri s náklaďákem do davu. Kromě Nadi zde zemřela i její italská kolegyně.

„Měli jsme se vrátit a oslavit společně vánoce. S kaprem, bramborovým salátem a dárky, podle tradic, které si uchováváme z Česka,“ vylíčil Petr německému deníku. K tomu však nedošlo. Místo toho o pár hodin později s hrůzou pozoroval děsivé záběry z masakru.

Pokoušel se Nadi několikrát dovolat. Telefon však byl nedostupný. Petr se okamžitě vydal do Nadina bytu a tajně doufal, že jen poklidně doma spí a má vybitý telefon. Byt však našel prázdný.

„Byt vypadal, jako kdy by si odskočila jen na chvíli, a za moment se objeví ve dveřích. Na kuchyňské lince ještě leželo neuklizené cukroví, které připravovala večer s Davídkem,“ líčil Petr Bildu.

Pokoušel se dovolat na tísňové linky, ale ty byly nedostupné. Nakonec za ním přišli policisté a odebrali mu DNA. David ani Petr stále nic nevěděli, až 21. prosince stanuli u dveří uniformovaní policisté a oficiálně oba informovali, že Naďa byla mezi oběťmi útoku.

„Plakal, až usnul vyčerpáním,“ popisuje Petr Davidův zármutek a pokračuje: „Od té doby ho slyším často říkat, že by si přál, aby se maminka vrátila.“

kukuku ( 23. ledna 2017 08:25 )

On je zvyklý, máti byla v čudu už předtím.

eblanche ( 23. ledna 2017 05:52 )

je mi taky do breku, chudák chlapeček

paula ( 22. ledna 2017 22:46 )

Manzelovi odebrali DNA???? Kristepane, napisete srdcervouci clanek s takovou hovadinou???

boxer ( 22. ledna 2017 19:07 )

Za tady toto je odpovědná khunda Merkel. Má na rukou krev nevinných.Shnij v PEKLE.ZRŮDO!!!!!

mesalina ( 22. ledna 2017 18:53 )

strašné, brečím...upřímnou soustrast chlapečkovi i jeho tatínkovi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání