Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda ve středu stopne Dienstbierův pokus o posílení ombudsmanky

Autor: val - 
21. ledna 2017
20:04

Po dlouhých peripetiích se vláda ve středu zřejmě zbaví návrhu na posílení pravomocí veřejného ochránce práv, jak se to snažil několik let prosadit Jiří Dienstbier (ČSSD), dnes už bývalý ministr pro legislativu. S návrhem nepochodil nejen u opozice, ale ani u vládních kolegů. Jeho nástupce Jan Chvojka (ČSSD) brzy po svém nástupu avizoval, že navrhne novelu stáhnout.

Cílem Dienstbierova návrhu bylo, aby mohl ombudsman, v tomto případě Anna Šabatová, podávat k Ústavnímu soudu návrhy na zrušení zákonů. Touto pravomocí by se ombudsman vyrovnal prezidentovi. Podobný návrh totiž může jinak podat jen 41 poslanců nebo 17 senátorů. Ombudsman či ombudsmanka by také nově mohli podávat žalobu kvůli diskriminaci. I to podle kritiků narušuje apolitickou povahu funkce veřejného ochránce práv.

Novela se poprvé ve Sněmovně objevila před dvěma lety. Dlouhé debaty a několikeré přerušování jednání svědčily o tom, že není vůle zákon prosadit. A to ani u členů vládních stran. V červnu loňského roku ho poslanci v závěrečném schvalování vrátili k přepracování.

Šabatová: Jde o dobro občanů

Už v prosinci ale nový ministr pro legislativu Jan Chvojka řekl Blesk.cz, že zvažuje „po konzultaci se zástupci ostatních stran jeho stažení“. K tomu by mělo dojít ve středu. Návrh na „zpětvzetí“ Dienstbierova nápadu bude vláda projednávat jako osmý bod. Chvojka si bude moci situaci s ombudsmankou vyříkat přímo na Úřadu vlády. Šabatová totiž ve středu přijede kabinet informovat o údajných nedostatcích ministerstva pro místní rozvoj v souvislosti se stavebním zákonem.

Veřejná ochránkyně práv přitom za Dienstbierovým návrhem stojí. „Zapomíná se na to, že nejde o pravomoci pro mne, ale ve prospěch občanů. Kterýkoli z budoucích ombudsmanů by s nimi mohl mnohem lépe a účinněji pomáhat, když se lidem děje nějaká nespravedlnost a ombudsman už je jedinou nadějí, že se věci napraví,“ uvedla nedávno pro Blesk.cz.

Podle informací Blesk.cz ale není mezi ministry vůle nechat zákon nadále v legislativním procesu. Navíc by se v časové tísni a při snaze dotáhnout do konce prioritní vládní zákony jen těžko stíhalo novelu projednat.

mirkazam ( 6. února 2017 17:31 )

Proboha,kdo tam tu babu do funkce ombudsmanky nominoval ??Něco takovéhojako je ona se hned tak nevidí...

joudajoudovy ( 24. ledna 2017 08:22 )

za koho a za co vyorazeni pazdrati kopou? http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Posledni-Obamuv-darecek-Zoufale-utajovana-hav arie-americkeho-kamionu-u-ruskych-hranic-Martin-Koller-spekuluje-o-jaderne-valce-v-Evrope-472569

mirkli ( 23. ledna 2017 19:35 )

Šabatová: Jde o dobro občanů Zapomněla ale dodat, že se nejedná, o slušné a pracující občany!

salto ( 23. ledna 2017 08:45 )

Proto se říká, že poturčenec je horší Turka

joudajoudovy ( 23. ledna 2017 07:23 )

p.motejl se musi v hrobe obracet nad konanim anci sabatky. ON byl pro vsechny obcany, snazil se resit jejich problemy a tez se nebal pojmenovat grazli. ONA pouze resi vybrane skupiny, aby si udelala body u mezinardnich neziskovek podporujici nemakacenky, neprizpusobive, kriklouny, dojice davek a tim prispivala k rozvratu spolecnosti, narustu nenavisti i nasili, nebot pripravuje pudu pro vpad najezdniku, kteri se zastituji demokracii a lidskymi pravy, ale pravda je jinde a to uchopeni moci a vydrancovani statu. a pivni slamak? no comment - vyzirka kazdym coulem, jenz je pouhym pohunkem amickych korporatniku. clenove cha cha party 77 se neradi vzdavaji svych dolarku a pridelenych trafik od havloidu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa