Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Oběti největšího sériového vraha v Česku: Tátu mi zabil vrah Pilčík!

Autor: red - 
28. ledna 2017
07:00

Pavlu Hůrkovi bylo devět let, když se jeho otec po roce 1948 rozhodl uprchnout na Západ. Jenže převaděč Hubert Pilčík, který bydlel v Senci a měl pověst zdatného bylinkáře a milovníka přírody, v sobě skrýval démona.

Po odhalení byl usvědčen z pěti vražd, ale… „Podle množství párů bot a vůbec věcí, které se nalezly u něj při domovní prohlídce, je docela pravděpodobné, že počet jeho obětí půjde do desítek,“ říká Radek Galaš, vedoucí správy sbírek Muzea Policie ČR.

Jednou z jeho obětí se stal právě i plzeňský obchodník Jan Hůrka, byť dodnes není jasné, co se tenkrát v opuštěných šumavských hvozdech stalo. Tělo se nikdy nenašlo. O tom, že už Pavel Hůrka nemá otce, se dozvěděl až po čase, když se v Plzni v hotelu Slovan konala výstava To jsou oni pojednávající právě o Pilčíkovi a jeho obětech. „Měl jsem zákaz jít se tam podívat,“ vzpomíná Pavel Hůrka exkluzivně v pořadu Očima Josefa Klímy. Zašel tam a tak náhodou zjistil, že jeho tatínek už nežije.

„Vím, že jako křesťan mám odpouštět, ale přejít vraždu vlastního otce, to by mi šlo asi těžko,“ říká Pavel Hůrka. A dodává, že ví o dalším případu, kdy se ze spárů vraha Pilčíka dostala jen o vlásek další oběť! „Vím o rodině, která se tomuto osudu prakticky vyhnula,“ řekl v pořadu Očima Josefa Klímy Pavel Hůrka. Jak se oběti podařilo uniknout? Odpověď i na tuto otázku přinese v neděli večer TV Prima.

Hubert Pilčík dělal převaděče do západního Německa. Nejméně jednoho člověka tam skutečně dostal, další ale zmizeli beze stopy. Jednou z jeho obětí byl i obchodník Jan Hůrka, který po sobě zanechal ženu a syna Pavla.

Vrah a tyran

Hubert Pilčík byl obviněn z pětinásobné vraždy (své oběti mimo jiné zaživa zapálil), znásilnění (toho se opakovaně dopouštěl na dvanáctileté dívce, kterou držel spoutanou a s dřevěnou krabicí na hlavě), všeobecného ohrožení, omezování osobní svobody, podvodů, krádeží… Na soud ale nedošlo, 9. 9. 1951 se v cele oběsil na oprátce vyrobené ze dvou kapesníků. Jeho hlava je dosud uložena v plzeňském Ústavu soudního lékařství.

moiaza ( 28. ledna 2017 08:42 )

Jak znám naše média, politiky a dějinopisce, brzy udělají z vraha Pilčíka hrdinu v boji proti komunistům. Stačí blížící se volby a strach, aby kmunisté nezískali více hlasů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání