Flashover kontejner představuje soubor prvků sestavených tak, aby simuloval skutečné podmínky požáru v uzavřených prostorách. A hasiči byli na tuto hrozbu připraveni. Mimo jiné kvůli tragédii z ledna 2002, kdy záludné prostorové vzplanutí při požáru kasina na Nádražní ulici v Brně připravilo o život diva jejich kolegy.

„V trenažéru lze simulovat různá prostředí dynamických jevů při požárech. Hasiči se v nich učí zvládat krizové situace v prostředí, kde se teplota pohybuje kolem 600 až 1000 stupňů Celsia,“ vysvětlil Tomáš Richter, hlavní lektor jihomoravských hasičů.

Profesionálního hasiče čekají tři stupně výcviku. Prvním, nejlehčím, je zvládnutí základních taktických postupů, bezpečnosti, zdravovědy a a správné práce s proudnicí. Druhý a třetí stupeň procvičuje spolupráci ve čtyřčlenném družstvu, krizové situace v podzemí, na schodištích a v lomených chodbách. A k tomu patří i výcvik v ohňových kontejnerech, drsná lekce, která ale může zachránit v krizi život.

Hasiči absolvují výcvik s potřebnou výbavou včetně skoro dvacetikilového dýchacího přístroje na zádech. „V Jihomoravském kraji se navíc, jako jediní v republice, zdokonalují ve vzájemném poskytování první pomoci, zejména pak v resuscitaci hasiče v zásahovém oděvu. K tomu slouží cvičná sanitka,“ upozornil hlavní lektor.

Jihomoravští hasiči se výcviku ve flashover kontejnerech věnují od roku 2008. Pod dohledem lektorů se jim dostane lekce, jak odolat ohni, zachránit lidské životy a vědět si za všech okolností poradit. Speciální areály pro tento výcvik vznikly v Brně-Líšni a ve Zbirohu. 

Fotogalerie
8 fotografií