Mezi tramvajovými zastávkami Plynárna Michle a Spořilov dojde od 30. ledna k přerušení tramvajového provozu. V této části Prahy nejde o žádnou novou akci, technický ředitel DPP Jan Šurovský redakci Blesk.cz vysvětlil, že se jedná o návazné práce na rekonstrukci započatou loni v květnu.

„Stavba začala loni v květnu, před námi byl k rekonstrukci a velké opravě kompletně celý úsek od křižovatky Nuselská – Vladimírova nedaleko náměstí Bratří Synků až na Spořilov včetně smyčky. Podle původního plánu měly tyto práce trvat do jara 2017 nepřetržitě,“ popsal situaci Jan Šurovský.

Omezení se postupně měnilo

V minulém roce se po zahájení prací v oblasti doprava řešila podle jednotlivých etap rekonstrukce. Tramvaje jezdily na Michelskou, poté přes zastávku Pod Jezerkou, v další fázi úsekem po trati nejezdilo nic.

Díky přívětivému počasí během loňského podzimu se rekonstrukční práce podařilo protáhnout až do oblasti Chodovské ulice téměř ke stejnojmenné zastávce u supermarketu. Poté se během zimní technologické přestávky tramvajový provoz vrátil, v opačném případě by dopravní komplikace pro cestující byly i během této fáze větší.

„Díky hladkému postupu jsme propojili již hotovou zrekonstruovanou trať s tou ještě nerekonstruovanou, udělali jsme dvouměsíční přestávku a nyní se chystáme dokončit to, co jsme vždycky dokončit chtěli a měli,“ uvedl Šurovský.

Proč to potrvá tak dlouho?

Délka prací podle technického ředitele DPP vždycky souvisí především s délkou realizovaného úseku oprav, případně ještě s náročností prací. Může se tedy stát, že v případě přívětivějšího průběhu konce zimního období dojde k ukončení rekonstrukce dříve.

„Tím, že budeme opravovat v únoru a březnu, kdy zima ještě může pokračovat, počítáme samozřejmě i s nějakou rezervou. V tomto období některé postupy nemusejí probíhat zcela ideálně. Pokud počasí bude jen trochu lepší, dobu rekonstrukce samozřejmě zkrátíme,“ dodal Šurovský.

Jak to bude jezdit?

Pokud se nepodaří postupovat rychleji, bude dopravní omezení z konce ledna platit až do soboty 1. dubna. Některým tramvajovým linkám se změní trasa.

Schéma rekonstrukce a dopravních omezení, které budou práce provázet.
Autor: DPP

Linky číslo 11 a 14 ve směru z centra zkrátí svou jízdu pouze do zastávky Plynárna Michle. Linku číslo 13 čeká směrem od I. P. Pavlova odklon ze zastávky Bruselská do obratiště Zvonařka, kde svou cestu ukončí.

Dopravní omezení se bude týkat i tří nočních tramvajových spojů. Linky číslo 53 a 55 ve směru z centra pojedou dočasně přes zastávku Náměstí Bratří Synků. Tramvaj číslo 56 směrem od Sídliště Petřiny čeká zkrácení do zastávky Otakarova.

Během noci po rekonstruovaném úseku bude jezdit náhradní autobusová doprava X56, která obslouží trasu Otakarova – Michelská – V Zápolí – Teplárna Michle – Bohdalec – Koh-i-noor. Cestující ale musejí počítat s tím, že po úseku V Zápolí – Koh-i-noor pojedou jen vybrané spoje.

Rozsáhlá rekonstrukce ovlivní také autobusové linky v zasažené oblasti. Autobusy číslo 150 budou v úseku Michelská – Bělocerkevská obousměrně jezdit přes zastávky Nad Vinným potokem – Ukrajinská – Bohemians - Koh-i-noor, spoj číslo 188 bude mezi Kloboučnickou a Bohdaleckou jezdit po trase Ukrajinská – Bohemians – Koh-i-noor – Vršovický hřbitov – Bohdalec.

V Praze 4 se opravy projeví také na změnách pro některé autobusové zastávky. Autobusy číslo 135, 136 a 213 mezi zastávkami Spořilov a Teplárna Michle zastaví v ulici Na Chodovci na místě, kde běžně stává linka číslo 138 směr Zentiva.

Autobusové lince číslo 188 dopravní podnik do začátku března přemístí zastávku Kloboučnická směrem od Želivského z Nuselské ulice do ulice Na Jezerce.