Video
Video se připravuje ...

Trailer na videohru Gravity Rush 2 Sony

První Gravity Rush byl jednou z nejlepších a nejoriginálnějších her pro skomírající handheld PlayStation Vita. Při hraní dvojky se tedy moment překvapení a nadšení ze schopností Kat, které ji dodává vesmírná kočka Dusty, vytrácí, hra toho však nabízí mnohem víc a jde dál než její předchůdce. A na velké konzoli vyniká.

Příběh se opět motá kolem roztomilé blondýnky, která zmizela z domovského města Hekseville a ocitla se ve vesnici Banga. V ní potkává celou řadu postav, které se k ní sice moc nemají, ale postupem času si získá Kat jejich náklonnost. Obvykle poté, co jim pomůže s jejich trampotami v jedné z mnoha misí.

Vizuální styl hry je hodně osobitý.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Z vesnice se ale hráč brzy dostává opět do větších měst a nestíhá žasnout. Rozlehlost hry je neskutečná. Ostatně tvůrci se dušují, že dvojka je 2,5krát větší než originál. Podíváte se i do rozpadlých slumů, v nichž žijí chudobní. Rozmanitost prostředí je velká a na všechna je radost pohledět.

Samotná hratelnost se nese, či spíše lépe řečeno nadnáší v duchu jedničky. Kat umí levitovat i měnit gravitaci tak, aby mohla létat všemi možnými směry. Umí dokonce klouzat rychle po všemožných površích nebo chodit vzhůru nohama, když se jí zachce. Nově jsou navíc přítomny dva odlišné druhy gravitace – silnější a slabší.

Kat při letu
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Boje jsou napínavé a budete u nich využívat nejenom svoje schopnosti, ale i důvtip. Ohyzdní nepřátele Nevi všech možných tvarů a velikostí jsou zpět. Budete s nimi bojovat na zemi i ve vzduchu a snažit se útočit na jejich obří a rudě světélkující slabiny. Bohužel při bojích zlobí někdy kamera, která jinak zastává svou úlohu dobře.

Bitky však nejsou jedinou náplní hry. Budete také hojně sbírat růžové krystaly a vylepšovat svou hrdinku. Rozmanitost hry je velká díky mnoha různorodým misím. Bude roznášet noviny, likvidovat Nevi, fotodokumentovat mnoho věcí a událostí, krást bedny nebo honit husy. Misí je tu tolik! Dělí se navíc na hlavní a nepovinné, takže si vedlejší aktivity můžete zvolit.

Vzhůru nohama
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Jediným otravným druhem misí jsou ty plíživé. Musíte je projít tak, jak po vás hra chce, což mnohdy vyústí ve frustraci. Jinak jsou mise vážně zajímavé. A to včetně začátku, na kterém ještě nemáte své gravitační schopnosti. Stejně tak se vyplatí i dolovat rudé krystaly ve vytipovaných oblastech.

Jde sice o stále se opakující záležitost, ale kromě krystalů můžete získat i talismany, které pasivně posílí vaše schopnosti. Životnost hry je dlouhá. Než doplujete ke konci, uběhne kolem 40 hodin. Příběh je klasicky japonsky šílený a kupředu ho posouvají komiksová okénka ozvučená pazvuky a huhňáním. Gravity Rush 2 má totiž vlastní jazyk, ze kterého vám půjde po chvíli hlava kolem.

Fotogalerie
10 fotografií
Vizuálně je na tom hra velmi dobře. Používá osobitou cel-shadingovou grafiku, která na pohled okouzluje. Navíc je vidět opravdu daleko, dokreslují se jenom nejvzdálenější objekty. Plynulost hry je taky pěkná, PlayStation 4 Pro stíhá vše bez problémů. Hudební doprovod je v postraní, ale neurazí. Pokud prostě máte PlayStation 4 konzoli, Gravity Rush 2 musíte alespoň vyzkoušet!

Hodnocení Blesk.cz: 9/10

Plusy:
Gravitační schopnosti jsou stále oslnivé
Rozlehlý svět
Mraky hlavních i vedlejších misí
Vizuálně poutavé
Dlouhá životnost
Šílený japonský příběh

Minusy:
Kamera je občas problémová
Otravné plíživé mise

Infobox
Datum vydání: 18. leden 2017
Platformy: PlayStation 4
Cena: 1649 Kč
Výrobce: SIE Japan Studio - Project Siren
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ