Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběh šťastné záchrany z hotelu pod lavinou. Ženu s dětmi spasil oheň a kuchyně

Autor: Michaela Kratochvílová, info.cz - 
20. ledna 2017
15:40

Italský kuchař Giampiero Parete odešel do auta pro prášky na bolest hlavy, když udeřila lavina. V hotelu Rigopiano, kde muž pracoval a právě trávil dovolenou, zůstala pohřbená pod sněhovým příkrovem i jeho manželka s dětmi Ludovicou a Gianfilippem. Žena si v krizi udržela duchapřítomnost a zachránila své děti i další zasypané.

Logické myšlení v krizové situaci zachraňovalo v horském hotelu Rigopiano životy. Manželka Giampiera Pareteho využila toho, že budovu skvěle zná, a vyhledala kuchyni, kam zavedla své děti a další tři muže. Bylo jí jasné, že pokud se mají dočkat příchodu záchranářů, bude potřebovat pro ně i pro sebe dostatek potravin.

Společnými silami pak udržovali pod pětimetrovou vrstvou sněhu čtyřicet hodin oheň. Ten je zachránil nejen před prochladnutím. Stoupající dým totiž zpozorovali v pátek ráno záchranáři a následně přeživší po dvou dnech objevili. Maminka s chlapcem byli první, koho dostali z masy sněhu. Oba jsou podle záchranářů v dobré kondici. Matka zároveň týmu popsala, kde najdou její dcerku, která je rovněž v pořádku.

Giampiero Parete se přitom večer předtím už pomalu vzdával jakýchkoliv nadějí. „Přišel jsem o všechno,“ odpovídal na dotazy médií. Na sociální síti se mu scházely jedna za druhou kondolence, ale také vzkazy, ať je silný a nic nevzdává, že naděje umírá poslední.

Kuchař s rodinou využil výhodné zaměstnanecké nabídky ubytování a vzal své nejdražší na hory také proto, že chtěl malé Ludovice připravit krásnou oslavu jejích šestých narozenin. Tragédie v hotelu zastihla celkem na 30 lidí a mnoho z nich štěstí nemělo. Myšlenky Pareteho tížily v dlouhých okamžicích po pádu laviny, než přišla zpráva, kterou už ani nečekal – po 43 hodinách vyprostila horská služby jeho milované ze sutin.

Vyšlo na webu Info.cz. Další jeho zprávy najdete zde.

bre-burda ( 21. ledna 2017 22:08 )

Když rozdělala oheň, kde měla jistotu, že si jím nespálí všechen kyslík potřebný k dýchání? Jak věděla, že průduch není přerušený či zavalený. To bylo dost riskantní.

janejaneja ( 21. ledna 2017 10:56 )

Přesně tak a navíc holčička byla oslavenec.. Také nepochopím- vždy prvně děti a pak rodiče, to je přeci jasná věc. Hlavně, že to pro tuto rodinu dobře dopadlo a tatínek si mohl hodně oddychnout.

sofiinavolba ( 20. ledna 2017 21:30 )

Je to nádhera, ale nejde mi do hlavy, že matka se nechá vytáhnout dříve než její šestiletá dcera. Klidně se nechá odvézt, jen ukáže, kde asi její dcera je, a kde ji mají hledat. Matka nikdy neopustí své dítě! A vždy první jdou děti, pak matka... tohle je divné. Jak asi je té holčičce, když jí vytáhnou bráchu a matku a ona tam zůstane sama s cizími lidmi????? No, na fotkách se matka také vždy více tulí k chlapci .. tady něco nehraje

Zobrazit celou diskusi