Cestou k památníku Jana Žižky tak můžete narazit na několik dřevěných krmítek, které tu umístily Lesy hlavního města Prahy. Sypat zrní do nich ale může i jakýkoliv štědrý návštěvník parku, který chce ptáčkům pomoci přečkat zimu.

„Na Vítkově je v současné době 20 veřejných ptačích krmítek. Tato krmítka průběžně kontrolujeme a zhruba jedenkrát za měsíc do nich dodáváme navíc slunečnicová semínka. To se ukázalo jako dostatečné, protože jsou jinak dobře zásobena návštěvníky parku,“ uvedla tisková mluvčí Lesů Praha Petra Fišerová.

Kromě krmítek, které poskytly Lesy Praha, tu můžete narazit i na provizorní plastová krmítka či lůj v barevných síťkách, které sem nosí běžní kolemjdoucí.

Pečivo do krmítek zásadně nepatří

Do krmítek patří zejména olejnatá semena, především slunečnice, ale může být i proso nebo mák, ptáci si pochutnají i na drcených ořechových jádrech. Neuškodí jim na doplnění ani ovesné vločky a suché plody nebo i kousek jablka.

Na Vítkově se nachází 20 krmítek, které zde umístily Lesy Praha, další sem dávají i kolemjdoucí. Využívají je především sýkorky.
Autor: Michaela Lišková

„Co ale do krmítka zásadně nepatří, je pečivo v jakékoliv formě. Tudíž žádné suché rohlíky, housky, chleba a už vůbec zbytky z kuchyně. Je to hlavně z důvodu obsahu soli, která může být pro ptáky chodící na krmítko až jedovatá,“ upozornila Fišerová.

Suché pečivo, které jste nestihli spotřebovat, tak dejte raději vodním ptákům. Přikrmování labutí na Vltavě mimo jiné i pečivem nevadí. „Důležité je také při dodávání potravy ptákům dodržet zásadu poskytování krmení pouze v době nouze, jako je například mráz, hodně sněhu, určitě ne celoročně,“ sdělila Blesk.cz mluvčí Lesů Prahy.

Zrní a další potravu tak nejvíce přivítají zejména drobní ptáci, kteří zde na zimu zůstávají. Pomůžete tak například sýkorkám, brhlíkům, zvoncům, kosům, pěnkavám či i strakapoudovi a dlaskovi.

Krmítka vyrábějí i děti

„Na nezamrzajících vodních plochách ve městě se pak sdružují hlavně labutě, divoké kachny, kormoráni. Dokonce sem přilétají v zimě i vzácné či méně obvyklé druhy ze severu, například morčáci,“ doplnila Petra Fišerová.

Na Vítkově se nachází 20 krmítek, které zde umístily Lesy Praha, další sem dávají i kolemjdoucí. Využívají je především sýkorky.
Autor: Michaela Lišková

Velikost krmítka může také částečně ovlivnit i jejich návštěvníky. Tím pádem větší krmítka lákají i větší druhy, které pak mohou naopak vyhánět ty menší. „Krmítek se v pražských parcích i lesích vyskytuje velké množství, ale nemáme je přímo spočítaná,“ dodala mluvčí.

Jako součást ptačích programů, které Lesy hlavního města Prahy realizují s pražskými školami, vyrábí děti různá ptačí krmítka. „Apelujeme na žáky, aby se ale vždy někdo o vyvěšené krmítko staral. Což znamená ho čistit a doplňovat krmení,“ uzavřela Petra Fišerová.

Podívejte se, jak si sýkorky užívají potravy v krmítkách na Vítkově:

Fotogalerie
21 fotografií