Sedmiletá kříženka Kofi utekla ze zahrady v okolí Znojma 4. ledna. „Nejdřív jsme si mysleli, že se vrátí, jelikož takhle občas chodí na pochůzky po okolí. Všichni ji tu znají,“ uvedla majitelka psa. Po tom, co se ale černá fenka nevrátila už sedm dní, použila Gabriela Hradecká Facebook, kde poprosila veřejnost o sdílení a pomoc při hledání.

Nejen její přátelé, ale i ostatní lidé a pejskařské spolky se semkli a příspěvek ve velkém sdíleli i komentovali. Nakonec se ukázalo, že se Kofi ze Znojma dostala až do Prahy do neziskové organizace Pes nejvěrnější přítel. „Dozvěděli jsme se to v sobotu a ihned jsme volali zakladatelce spolku Simoně Štěpánkové, že jde o našeho psa. Ta chtěla na e-mail poslat kopie dokumentů jako důkaz, že fenka patří nám,“ sdělila Blesk.cz nešťastná majitelka.

Kofi se zaběhla ve Znojmě. Objevila se až v Praze.
Autor: Gabriela Hradecká, Facebook

Obratem proto poslala rodinné fotografie, na kterých je Kofi a i její mezinárodní očkovací průkaz.

„Zeptali jsme se, co bude tedy následovat, zda si pro psa máme přijet či nám ho dovezou oni. Hlavně nás také zajímalo, jak se fenka mohla dostat ze Znojemska až do Prahy. Paní Štěpánková mi na to odpověděla, že k tomu mi nemůže poskytnout informace. Zároveň nám sdělila, že není jisté, zda jsme majitelé psa, že o tom rozhodne jejich správní rada,“ uvedla Gabriela naštvaně.

Dlouhé dny bez odezvy

Od té doby spolek Pes nejvěrnější přítel s majitelkou nekomunikoval ani písemně, ani telefonicky. Jeho zakladatelka se podle majitelky ozvala až ve středu 18. ledna se zprávou, že se Kofi zaběhla a pohybuje se na Černém Mostě. „Údajně utekla z dočasné péče rodině někde v okolí Černého Mostu a hledají ji pod jménem Diana,“ řekla majitelka sedmileté fenky.

Simona Štěpánková z organizace Pes nejvěrnější přítel se k celé situaci vyjádřila takto: „Záležitost řešíme s právníkem a do vyřešení se nebudeme veřejně vyjadřovat. Některá tvrzení paní Hradecké se nezakládají na pravdě.“

Jak se tedy Kofi dostala ze Znojma až do metropole, bude nyní řešit policie, kterou s případem obeznámila majitelka fenky. „Vím, že je naše chyba, že fenka není očipovaná. Je to ale ořech, který žije u nás v baráku na vesnici. I přesto za to přijímám plnou zodpovědnost. Pokud by ji ale někdo v Praze zahlédl, budeme rádi, když se nám ozve,“ uzavřela Gabriela.