Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Valachová: Hony na žáka skončí. Dobrá zpráva pro 1,6 milionu dětí

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. ledna 2017
14:45

Gratulovali si k úspěchu. Ministryně školství Kateřina Valachová a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si pochvalovali, že Sněmovnou prošla úprava školského zákona. Jde o důležitou reformu, která pomůže dobrým školám s dobrými učiteli, ale i na venkově, věří Sobotka. Skončí hon na žáka, dodává Valachová. Exministr školství Petr Fiala (ODS) s argumenty Sobotky a Valachové nesouhlasí.

„Určitě to prospěje úplně všem školám,“ míní o dnes schválené novele školského zákona ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Od novinky, kterou podpořilo 130 poslanců (proti bylo jen 17) si slibuje více peněz pro školy, ale nejen to.

Změny financování jsou dle Valachové alfou a omegou pro budoucí kvalitu českých škol. „Více peněz pro školy, do školského rozpočtu, změny financování, menší počty dětí ve třídě a zkvalitňování, individualizace výuky, protože drtivá většina našich dětí se vzdělává ve veřejných školách a veřejné školy musí mít maximální kvalitu do budoucna,“ shrnula Valachová plusy.

V čem přitom změny financování tkví především? „Nová pravidla by měla znamenat, že už se školy nebudou financovat pouze podle počtu dětí, ale tím důležitým kritériem budou skutečně odučené hodiny,“ potvrdil premiér Bohuslav Sobotka.

Valachová: Vznikl smrtelný koktejl

Podle Valachové skončí „honba na žáka, kdy narveme třídu až po strop počtem dětí“„Změny financování nám zajistí snižování počtu dětí ve třídě,“ věří ministryně Valachová a doplňuje: „Jedná se o 1 600 000 dětí, které se v tuto chvíli vzdělávají na našich veřejných mateřských, základních a středních školách.“

„V tuto chvíli nám financování škol žádným způsobem neumožňuje zajistit v menších školách dost finančních prostředků pro to, abychom, i když máme menší počet dětí ve třídě, např. v malých obcích, malotřídních školách, poctivě odučili rámcový vzdělávací program. To není fér,“ upozornila Valachová.

Ani přeplněná třída navíc nezaručuje dostatek prostředků. Navíc je málo zohledněna nepedagogická práce ve školách – tedy práce školníků, účetních, ekonomů apod. „Tohle všechno mixuje smrtelný koktejl v situaci, kdy nám klesá počet dětí celkově, které se vzdělávají ve školách,“ podotkla Valachová. 

O dobrou zprávu má jít i pro učitele. „Bohužel se škudlilo na platech učitelů. My jsme si půjčovali z platů učitelů na udržení školství,“ poznamenala ministryně. „Tolik finančních prostředků, které nyní míří do škol, nikdy v minulosti do škol nemířilo,“ doplnila.

„I když aktuálně demografie dětí klesá, dokážeme díky těmto změnám udržet hustou síť malotřídních škol, jak mateřských, tak základních. A zajistíme kvalitu vzdělávání všech dětí i v menších obcích,“ slibuje Valachová.

Změny financování škol však dle ní řeší i otázky, jako je financování školních družin či základních uměleckých škol a sportovních gymnázií. Reformu financování pocítí prý i rodiče, kteří běžně doplácejí třeba za učební pomůcky, výlety či školy v přírodě. I na to by nyní mělo být více peněz, věří Valachová.

VIDEO: Ministryně Valachová o změnách financování škol

Sobotka: Dotýká se to téměř každého

Podle Sobotky jde o „strašně důležitý zákon“. „My jsme tady zažívali v ČR dlouhá léta planých, teoretických diskuzí, že je potřeba něco udělat konečně s financováním regionálního školství, s tím, jak jsou nastavena pravidla pro financování mateřských, základních a středních škol. Dlouho se diskutovalo, ale ‚skutek utek‘. A žádné vládě před námi se nepodařilo prosadit změnu zákona a změnu pravidel pro financování regionálního školství,“ poznamenal premiér.

Sobotka přitom doufá, že reforma pomůže zlepšit kvalitu vzdělávání – a pomůže dobrým školám s dobrými učiteli, ale i na venkově. Případné rušení škol na obcích vidí jako jedno z největších rizik pro vylidňování venkova.

„Dotýká se to téměř každého občana v naší zemi,“ podotkl Sobotka. Nová pravidla dle něj přinesou více spravedlnosti i transparentnosti.

Sobotka podpoří Valachovou v tom, aby školství získalo do rozpočtu na rok 2018 i další léta více peněz i na tuto reformu, protože bez peněz by byla reforma poloviční, jak premiér upozornil. Podle Valachové vzniknou v příštím roce kvůli změně náklady pro stát ve výši 3,5 miliardy korun.

VIDEO: Sobotka si pochvaloval důležitý den pro školství

Fiala: Vydali se špatným směrem

„To, co se dnes schválilo, určitě není vylepšení vzdělávání v České republice a podle mě to neznamená ani lepší podmínky pro školy a podmínky pro pedagogickou práci,“ odmítl argumenty Sobotky s Valachovou předseda opoziční ODS a exministr školství Petr Fiala. 

Na rozdíl od představitelů ČSSD by se v pomoci českému školství ohledně financování vydal jiným směrem. „Já bych preferoval naopak jednoduchý, přehledný systém financování, který by se orientoval podle počtu žáků. Samozřejmě ne úplně otrocky. Obsahoval by určité koeficienty, které by umožnily existovat např. malotřídkám v obcích. A který by byl efektivní a motivační. To, co tady máme, je mimořádně komplikovaný nákladový systém, který vlastně konzervuje současný stav,“ míní.

Ministerstvo školství se podle něj vydalo špatným směrem. Profesor Fiala míní, že prostředky by se měly dát ředitelům dle počtu žáků a dalších koeficientů a ředitelé by se následně rozhodli, jak s nimi naloží. „Uvolnit jim ruce, nechat ředitele, aby rozhodovali, které učitele budou více odměňovat, které méně, jakým způsobem budou podporovat vzdělávací proces, co budou nakupovat atd.,“ navrhuje Fiala.

Ke skončení honu na žáky exministr říká: „Ta situace samozřejmě taková zdaleka všude není. Podívejme se reálně na průměrné počty dětí ve třídě na území ČR a uvidíme, že tohle je nesmysl. Já bych položil protiotázku: Jaký smysl má konzervovat současný stav, spočítat všechny náklady a podle toho do budoucna školy platit? Je tam nějaký motivační efekt?“ 

Od sociálnědemokratické vlády čekal Fiala rychlejší přípravu reformy financování. A hlavně reformu dobrou. „Já jsem reformu financování školství připravoval, upozorňoval jsem na problémy, které tam jsou, měli jsme ji nachystánu. A jenom proto, že padla vláda, jsme ji nemohli realizovat. Měli jsme mnohem lepší reformu financování,“ dodal Fiala.

petr11 ( 18. ledna 2017 16:47 )

....po revoluci bylo tolik ministrů školství, že průměr je 1,5 roku na každého...z toho každý 3 měsíce hájení...18 minstrů ve 28 letech...také to tak vypadá

bre-burda ( 18. ledna 2017 15:44 )

Děti brouzdají po netu proto, aby alespoň nějaké informace o světě kolem sebe získaly. Od rodičů je nemají, ti nemají čas, vyrábějí peníze. A od učitelek teprve ne. Ty s odřenýma ušima prolezly peďákem a na té úrovni skončily. Děti je obtěžují. - Jo, ale platy, na šminky či parádu, ty uvítají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa