Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na pláži se objevilo sto mrtvých kosatek. Nikdo neví, co se jim stalo

Mrtvé kosatky na floridské pláži
Mrtvé kosatky na floridské pláži  (Autor: Reuters)
Autor: Mii - 
18. ledna 2017
21:01

Návštěvníky floridského národního parku Everglades čekal v pondělí nemilý pohled. Zdejší moře vyplavilo téměř sto mrtvých kosatek černých, jejichž nehybná těla ležela na pláži. Podle záchranářů z Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) není jasné, co se kosatkám stalo. Ví se jen, že je nikdo nezavraždil.

Pobřežní stráž Spojených států amerických získala první zprávy o uhynulých kosatkách již v neděli, ale záchranné akce se nezdařily. Těla byla ponořena v písčitém bahně a zaklíněna o kořeny mangrovníků, které v oblasti rostou. Devět kosatek v neděli ještě žilo, ale než je záchranáři vysvobodili, jejich zdraví se tak zhoršilo, že je stejně museli následně uspat.

„Záchranný tým se snažil živé kosatky zahnat do hlubších vod, ale nepodařilo se,“ sdělil zástupce NOAA deníku Miami Herald.

Co způsobilo smrt kosatek, není jisté. Podle informací NOAA se mořští savci k podobnému chování uchylují v případě nemoci, hladu, přemnožených nebezpečných řas, znečištění nebo nezvyklého počasí.

„Biologové se budou během následujících měsíců snažit přijít na to, co se stalo. Při pitvě odeberou vzorky, které budou nadále zkoumat,“ napsal NOAA na svém facebookovém profilu.

Masový úhyn není ojedinělý

Kosatka černá je jeden z největších delfínů. Má černé nebo břidlicově šedé zbarvení a mezi ploutvemi světlejší skvrnku. V dospělosti dorůstá 5–6 metrů a váží 1,3–1,4 tuny. Na svoji velikost plave velmi rychle. Žije ve skupinách po deseti až dvaceti. Oblíbenou potravou kosatek černých jsou lososi, tuňáci, olihně nebo menší delfíni.

Současný masový úhyn kosatek je třetí a zároveň největší, který kdy byl na Floridě zaznamenán. V roce 1980 bylo nalezeno 28 uhynulých kosatek na pobřeží Key West a několik následně v Cedar Key.

Největší obdobná situace byla pozorována v Argentině v roce 1946. Tehdy se na břehu objevilo 836 mořských savců. K podobné události došlo i v Austrálii.

Zobrazit celou diskusi