Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zelení plánují změnu image: Stropnický chce přitlačit na ekologii

Autor: Václav Lang - 
17. ledna 2017
19:48

Stranu zelených čeká o víkendu sjezd, na kterém chtějí před volbami zapracovat na nové image strany. Má se modernizovat a působit progresivně. Předseda Matěj Stropnický hovoří o tom, že by rád do popředí postavil témata, jako je změna klimatu nebo globalizace. Na sjezdu se také zformuje stínová vláda.

Zelení se sejdou o víkendu symbolicky v královéhradeckém hotelu Černigov, dominantě ze 70. let, která má jít i přes jejich snahy brzy k zemi, aby se uvolnilo místo na stavbu multifunkčního moderního centra.

Matěj Stropnický (Strana zelených) při únorové demonstraci na podporu uprchlíků v Praze Matěj Stropnický (Strana zelených) při únorové demonstraci na podporu uprchlíků v Praze | ČTK

V sobotu budou delegáti schvalovat dlouhodobý program strany, v neděli chce vedení představit volební strategie pro podzimní souboj o sněmovní mandáty. Zelení by rádi pod vedením Matěje Stropnického, který straně předsedá od loňského ledna, překročili pětiprocentní hranici a „urvali“ některá křesla v dolní komoře. Pomoci jim k tomu má nová identita strany.

Stropnický, který byl dříve některými členy Strany zelených kritizován za příliš radikální přístup, na svém Facebooku avizoval, že by rád do popředí opět dostal ekologická témata. „Vytkl jsem si za cíl vrátit do české debaty téma změn klimatu a vůbec tady otevřít otázku globalizace a toho, co přináší. To totiž nepojmenovává vůbec nikdo,“ prohlásil. Na dotazy Blesk.cz nereagoval.

Moderní, srozumitelní a atraktivní 

Místopředseda Strany zelených Michal Berg uvedl, že by rádi působili jako progresivní strana, čemuž podrobí svou vizuální i formální podobu. „Rozhodnutí upravit naši identitu po vizuální i formální stránce směřuje k tomu, abychom působili jako strana, která do českého prostoru přináší progresivní myšlenky a ukazuje, kudy by se měla české ekonomika a společnost ubírat. Hodnoty ani základní směřování zelené politiky se tímto nezmění, ale budeme se je snažit ‚obléci‘ do moderního, srozumitelného a atraktivního obalu,“ uvedl pro Blesk.cz.

Michal Berg ze Strany zelených Michal Berg ze Strany zelených | ČTK

Další vodítko mohou poskytnout slova, která počátkem loňského roku Stropnického vynesla do předsednické funkce. Tehdy vyzval, aby se strana vymezila a přestala být jen „sluníčkáři s dobrými úmysly“.

„Zelení dnes celostátně, promiňte mi ta slova, vyvolávají posměch, soucit nebo lhostejnost – ta převažuje. Musíme znovu vyvolat silné emoce, prát se přesvědčivě za problémy, které trápí nejen nás a naše přátele, ale i lidi, s nimiž nás nespojuje stejný životní styl, práce, zájmy, často ani všechny hodnoty,“ řekl před rokem Stropnický.

„Proto musíme být idealističtí v obsahu, na něm trvat; v taktice být ale bezohlední, využívat chyby protivníků a neošklivit si zjednodušení, zkratky a emoce. Lidé to od nás ve skrytu vlastně očekávají: vždyť jaký posměch sklízíme, jsme-li vnímáni jen jako tzv. sluníčkáři s dobrými úmysly,“ dodal.

salto ( 18. ledna 2017 08:48 )

Ten vosel by měl přitlačit tak maximálně na záchodě

joudajoudovy ( 18. ledna 2017 07:24 )

Zelení plánují změnu image....,ze by zeleny hlen planovat zmenu ucesu a to na mukla? pripravky pro naondulovany prices zatezuji planetu a proto Stropnický chce přitlačit na ekologii.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa