Na radnici Prahy 4 v současnosti kromě starosty Petra Štěpánka (SZ) působí také jeden exstarosta. Jde o Zdeňka Hovorku (ODS), který v minulosti vládl zdejší městské části za ODS. V současnosti pracuje jako řadový referent v PR oddělení, které má na starosti publikační a propagační činnosti úřadu.

Před téměř 17 lety opustil Zdeněk Hovorka radnici, jelikož podle tehdejších informací iDnes.cz nedokázal vysvětlit, kde vzal peníze na luxusní byt v Podolí v ceně 8 milionů korun. Podle někdejšího pražského primátora Pavla Béma rezignoval Hovorka kvůli své těhotné manželce, kterou nechtěl rozrušovat, navíc nechtěl uškodit své straně v předvolebním období.

Exstarosta mlčí, radnice ví

Redakce Blesk.cz po zjištění této skutečnosti Zdeňku Hovorkovi zavolala do práce. „Víte, já nevím, jestli takovéhle věci… Dejte mi telef… Já teďka, jestli tyhlety věci, co mám napsat, tak mi řekněte telefon a já si zjistím tyhlety věci a zavolám vám, ano?“ reagoval na dotaz, jestli se na úřad Prahy 4 vrátil jakožto někdejší starosta, Zdeněk Hovorka.

Od té doby další vyjádření nepadlo a Zdeňku Hovorkovi se Blesk.cz opětovně nedovolal. „Mohu potvrdit, že Zdeněk Hovorka v Úřadu městské části Praha 4 v oddělení Public Relations pracuje. Od doby, kdy byl starostou, uplynulo více než 10 let. Vedení městské části i úřadu o této skutečnosti pochopitelně ví a nejsou proti tomu žádné námitky,“ informoval dále tiskový mluvčí radnice Jiří Bigas.

Jak to údajně bylo s penězi?

Roku 2005 se exstarosta Hovorka z hlediska kupovaného bytu v Podolí pro MF DNES vyjádřil s tím, že prostředky dal dohromady z více zdrojů. Jít mělo o hypotéku ve výši 2,4 milionu korun a o úspory ve výši 5,57 milionu. Podle Hovorky šlo o řádně nabyté a zdaněné příjmy, které vzešly z podnikání a restitucí.

MF DNES dále informovala, že částku 5,57 milionu korun nemohl někdejší starosta z úspor a řádně nabytých příjmů získat. Zdeněk Hovorka se obhajoval tím, že peníze získal prodejem starožitností. Konkrétně uvedl prodej obrazu za 2,5 milionu korun roku 1995, druhé umělecké dílo měl prodat za 2,9 milionu roku 2001. MF DNES uvedla, že Hovorka odmítl k těmto prodejům uveřejnit prodejní smlouvu, jméno kupce i popis obrazu.

Někdejší primátor Pavel Bém tehdy v televizním rozhovoru pro pořad ČT Otázky uvedl, že Hovorkovu vysvětlení věří.

Na remix telefonátu redaktora Blesk.cz se starostou se podívejte ve zpravodajské show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Pražský fotograf ukázal, jak udělat luxusní snímky! A nová česká slova: Znáte význam? Matěj Smlsal, David Vaníček

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!