Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Neříkejte rodičům, co smí děti jíst.“ Padne po pamlskovém křiku celá vyhláška?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. ledna 2017
16:55

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ve Sněmovně hájila pamlskovou vyhlášku, která školním bufetům určuje, co smí a nesmí prodávat. Cílem je především to, aby děti jedly zdravě a netloustly. Bufety však kvůli tomu mají problémy, kontrovala poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která chce nechat pamlskovou vyhlášku zrušit. Rozhodovat o tom, co děti budou jíst, prý ministerstvo namísto rodičů nemá.

TOP 09 se přidala k útokům na pamlskovou vyhlášku. „Veřejná moc by neměla určovat rodičům, jak se mají stravovat jejich děti,“ uvedla dnes ve Sněmovně poslankyně Jitka Chalánková, která prý sama jako lékařka je pro to, aby se děti stravovaly zdravě.

Kompetenci v rozhodování o tom, co se ve školách bude jíst, však chce vrátit školským radám, na kterých by se projednal sortiment, který se bude v bufetech prodávat.

Pamlsková vyhláška podle Chalánkové vznikla na základě lobbingu výživových poradců. „Studenti si mohou koupit to, co uznají za vhodné, vedle, mimo školu a stejně ten efekt pamlsková vyhláška nepřinese,“ dodala Chalánková, která předkládá pozměňovací návrh.

Valachovou mrzí „pamlskový křik“

Ve veřejné debatě o pamlskové vyhlášce se však podle ministryně Kateřiny Valachové (ČSSD) objevilo pokrytectví. „Co je zdravé, nebo není nezdravé, opravdu neříká ministerstvo školství ani ministryně školství. Jsou to daná kritéria, pravidla, je to faktum, které oznamuje ministerstvo zdravotnictví. Buďto budeme zavírat oči před tím, že nezdravé potraviny jsou předkládány ke konzumaci nejenom dětem, a nebo s tím začneme něco dělat, což je věc, která neskončí ani nezačíná pamlskovou vyhláškou,“ poznamenala Valachová.

„Odmítám neustále útoky na ministerstvo školství ohledně pamlskové vyhlášky,“ reagovala ministryně. Podle ní jsou školní bufety, které nekřičí, a proto je není slyšet. Přesto jsou schopny zajistit rozmanitou nabídku dětem. „Mrzí mě, že se ministerstvo školství a zejména naše školy staly obětí pamlskového křiku,“ dodala.

VIDEO: Ministryně Valachová hájila ve Sněmovně pamlskovou vyhlášku
Video  Valachová bránila pamlskovou vyhlášku a ministerstvo školství.  - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Nedostatečnou diskuzi s potravináři však v případě pamlskové vyhlášky vytkl Valachové ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Byla to vyhláška udělaná bez větší konzultace s praxí – a to si myslím, že je chyba,“ řekl ve Sněmovně ČTK. „My jsme ke konzultaci byli připraveni, jsme připraveni. Já vnímám velice silnou kritiku od potravinářské a agrární komory vůči ministerstvu školství a byl bych rád, aby co nejrychleji došlo k nápravě, aby se ta vyhláška aktualizovala,“ dodal Jurečka.

Fiala: Pamlsková vyhláška jako příklad špatného zákona

Pamlsková vyhláška se stala ve Sněmovně tématem, které řešily i jiné strany – mj. KSČM a ODS.

„Krátký čas jsem působil ve škole a já podporuji to, aby se ve školách prodávaly zdravé potraviny. Pokud si dítě i prostřednictvím svých rodičů přinese potraviny, které nejsou pro jeho vývoj a zdraví dostatečně dobré, tak aby to škola ještě podporovala,“ uvedl o pamlskové vyhlášce komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.

Do Valachové se naopak pustil předseda ODS Petr Fiala. „Místo toho, abychom diskutovali o tom, jaká má být úroveň vzdělání našich dětí, co mají naše děti vědět, když opouští pátou či devátou třídu, jak těch znalostí dosáhneme, tak tady řešíme pamlsky a podobné věci, které jsou opravdu formální, zkomplikují život školám, rodičům a všem, ale nevedou k tomu, jaký by měl být vzdělávací cíl – kvalitní znalosti našich dětí. Nemyslím si, že by školský zákon měl řešit všechny tyto problémy,“ upozornil.

Podle Fialy je důležitější než pamlsky ve školách to, zda školy připravují děti vhodně pro 21. století. „Je to příklad špatného zákona,“ dodal exministr školství s tím, že takto detailní žádný zákon být nemá.

Asociace ředitelů podpořila Chalánkovou

Snahy poslankyně Chalánkové o zrušení pamlskové vyhlášky přitom v dopise poslancům podpořila Asociace ředitelů gymnázií ČR.

„AŘG ČR stejně tak jako i jiné školské asociace opakovaně doporučovala tuto vyhlášku nevydávat a příslušné znění zákona zrušit. Nezdravou potravinou podle této vyhlášky jsou například i cereální tyčinky, Bebe sušenky, Pribináčky, ochucené jogurty, dokonce se do norem vyhlášky nevejde ani Mléko do škol, které dostalo výjimku,“ napsala asociace zákonodárcům.

„Domníváme se, že zákazy nic nevyřeší, že s pravidly zdravé výživy se mají děti odmala seznamovat doma a ve škole a že školy mají vést osvětovou činnost v této oblasti,“ stojí dále v dopise.

VIDEO: Zkušenosti s pamlskovou vyhláškou v praxi
Video  „Děti utíkaly ze školy a nakupovaly ve večerce.“ Jak změnila pamlsková vyhláška školní bufet?  - David Budai, Petr Soukup, Blesk TV
Video se připravuje ...

 

 

masochista ( 10. března 2017 19:25 )

celé je to hovadina.. jen se ti výrobci nabalí zase na něčem jiném.. http://www.ceskenapoje.cz/limo/nove-receptury-limonad-kvuli-pamlskove-vyhlasce.html

amgal ( 17. ledna 2017 20:20 )

Myslím si, že školní bufet není špatný, když děcko zapomene svačinu. Ono se to občas stane každému.

amgal ( 17. ledna 2017 20:14 )

dřív jsme si ve škole mohli koupit pribináčky s rohlíkem nebo loupáčkem a k tomu 1/4 l sklenici mléka. nejlepší svačinka byla rohlík s čokoládou milenou nebo kofilou, to mám ráda dodneška.A nikdo neřešil jestli je to zdravé nebo ne.

panda82 ( 17. ledna 2017 19:40 )

Valachová starejte se o vybavení škol ať nemusí mít PC s programem r.2002 a ne o svačiny, to je vaše náplň práce?

jana999 ( 17. ledna 2017 18:51 )

taky si myslím, že by ve školách vůbec bufety být neměly

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa