Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Exotické bylinky, které snadno seženete a pomůžou vám proti nachlazení

  • Mezi zázračné byliny patří také třeba arnika.
    23. ledna 2017 | 06:00

    Mezi klasické zimní bylinky nasušené z léta a hojně používané při různých nemocech z nachlazení či při trávicích potížích patří určitě šalvěj, máta, meduňka, lípa, podběl či šípek. „Živé lze i během zimy uchovat rozmarýnu, levanduli, případně bazalku. Mně většinou vydrží uvnitř na okně až do jara,“ říká Věra Houdová z Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Jestliže jste ale nestihli v létě nic usušit, máme pro vás tipy, jaké přírodní léky vám je nahradí.

  • Kustovnice čínská

    Kustovnice čínská
    Autor: Shutterstock.com
    Kustovnice čínská roste v Číně, Japonsku a Koreji. Její jasně červené plody se nazývají goji (čti godži) a jsou doslova vitaminovou bombou. Kromě vitaminů skupiny B (B1, B2, B6) a E a aminokyselin obsahují i velké množství karotenoidů, které způsobují zbarvení plodů. Beta-karotenu obsahují více než mrkev! V tradiční čínské medicíně se plody rostliny využívají již po staletí buď čerstvé, nebo v čajovém nálevu. Díky obsaženým antioxidantům přispívají plody kustovnice k neutralizaci volných radikálů, a tím zabraňují poškozování buněk a následnému stárnutí organismu. Nedávno se zjistilo, že podporují imunitní systém, snižují množství antigenů při alergiích, snižují krevní tlak a napomáhají krvetvorbě. Údajně přispívají také k vitalitě a sexuální potenci.

  • Aloe pravá

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Aloe pravá pochází pravděpodobně z Afriky, ale po staletí je kulturně pěstována a rozšířila se po celé planetě. Její listy jsou zásobárnou průzračného gelu plného látek léčivých pro naše tělo. Gel obsahuje aminokyseliny, minerály (hořčík, zinek, vápník, chrom, měď, draslík, sodík), vitaminy (A, C, některé vitaminy skupiny B, kyselinu listovou) a další substance. Má blahodárné účinky na kůži, od těch protizánětlivých přes protiplísňové až po antibiotické. Pomáhá při hojení, při nejrůznějších kožních chorobách i jako první pomoc při popáleninách, protože kůži umí skvěle hydratovat. Gel z aloe pravé se užívá i vnitřně. Pomáhá k detoxikaci těla a posiluje imunitu. Dokonce se o aloi říká, že dokáže ochránit naše tělo před některými druhy rakovinného bujení a že je jedním z nejsilnějších přírodních zpomalovačů stárnutí organismu.

  • Šalvěj hispánská

    Chia semínka jsou velmi populární. Kromě toho, že mohou pomoct zhubnout, když je užíváte správně, mohou také pomoci vašemu zdraví.
    Autor: Shutterstock.com
    Šalvěj hispánská je horská středoamerická bylina. Pěstuje se pro drobná jedlá (černá či bílá) semínka zvaná chia. Semena obsahují vápník, antioxidanty, omega-3 nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny, takže mohou vhodně přispět i do veganského jídelníčku. Najdeme v nich i vysoký obsah vlákniny, takže v žaludku nabobtnají a vytvoří pocit plnosti – prima věc při redukčních dietách. V podobě proteinového gelu je mohou konzumovat například sportovci, kteří potřebují dlouhodobý výkon, třeba běžci na dlouhých tratích. Zahánějí pocit únavy, hladu i žízně.

  • Merlík chilský

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Merlík chilský (quinoa) pochází z Latinské Ameriky. Jeho různě zbarvená semena se využívají jako obilovina, před konzumací se však musí mechanicky či chemicky vybělit, a zbavit tak hořkých saponinů v osemení. Oproti obilovinám má merlík vyšší obsah bílkovin. Mouka umletá z merlíku chilského neobsahuje lepek, hodí se proto pro celiaky. Používá se ve spojení s moukou kukuřičnou či obilnou. Mladé listy se přidávají do salátů. Kromě proteinů obsahuje zejména vitaminy, tuky a sacharidy a je ceněn pro svou vysokou nutriční hodnotu.

  • Arnika montana

    Arnica montana
    Autor: Shutterstock.com
    Arnika montana. Nejeden lyžař se může pochlubit tím, že v zimě na horách pobýval v hotelu pojmenovaném Arnika. Téhle rostlině se také říká bylina pádů, protože pomáhá hojit boule, modřiny a další zranění. Roste na náhorních loukách ve výšce nad 800 m nad mořem a je chráněná. Také je jedovatá, takže se vnitřně užívá ve formě homeopatika a je k dostání v lékárnách. Až pojedete na hory, rozhodně si ji přibalte s sebou!

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...